Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ondráček na Radiožurnálu:

25. 10. 2019

 

 Proč informace o ruské tajné službě nemohly být zveřejněny dříve, když se mluví o tom, že ta akce je loňská? A proč byly zveřejněny na semináři a ne na společné tiskové konferenci BIS a NCOZ?

 

Bezpečnostní informační služba považuje za nejvýznamnější z krátkodobých bezpečnostních rizik islámský terorismus, ale nemá v současné době informace o přímé hrozbě teroristického útoku v Česku, uvedl ředitel BIS Michal Koudelka na pondělní konferenci v Poslanecké sněmovně, věnované právě aktuálním bezpečnostním výzvám. Tam také sdělil, že BIS a Národní centrála proti organizovanému zločinu loni odhalili a rozbili síť, kterou v Česku vytvářela ruská zpravodajská služba FSB. Do diskusního pořadu na Radiožurnálu dostali k tomu pozvání dva místopředsedové sněmovního bezpečnostního výboru Zdeněk Ondráček z KSČM a Pavel Žáček z ODS.

"Je to prvotní informace, kterou máme. Informace, kterou i já čerpám pouze ze sdělovacích prostředků, protože jsem se uvedeného semináře nezúčastnil. Ta informace byla sdělena až dnes. Kladu si otázku, proč ta informace byla sdělena až s ročním odstupem, jestli to nemohlo být uvedeno aspoň při jednání komise, stálé komise na kontrolu Bezpečnostní informační služby. Takovou informaci nemáme a já nevím jestli ji má třeba pan kolega Žáček. Nevím, jestli to bylo uvedeno ve výroční zprávě za rok 2018, když už se to odehrálo v roce 2018, tak předpokládám, že také ne, protože by se o tom hovořilo, takže já si kladu otázku, proč je to načasováno až teď. Informace, které tam jsou, beru na vědomí, včetně vyjádření pana ředitele NCOZ Jiřího Mazánka, že ta kauza je v trestním řízení a nemůže v této věci poskytovat nějaké podrobnosti," řekl mj. Ondráček.

"Já budu samozřejmě první, kdo mu pogratuluje, pokud se ta informace potvrdí, protože je to samozřejmě dobře odvedená práce. Já se jen ptám, proč ty informace nemohly být zveřejněny dříve, když se mluví o tom, že ta akce je starší jednoho roku a pan ředitel NCOZ říká, že probíhají úkony trestního řízení. Nevím tedy, jestli v souvislosti s touto kauzou byly zahájeny pouze úkony trestního řízení, nebo zda bylo sděleno už obvinění konkrétním osobám, co je to za osoby, zda to jsou občané České republiky, popřípadě, jestli to jsou cizinci, v tomto případě tedy občané Ruské federace, zda došlo k vyhoštění některých občanů Ruské federace, diplomatů, protože se uvádí, že mají blízké navázání na ambasádu Ruské federace v Praze. Takže pro mě je to prvotní informace, kterou je potřeba vzít na vědomí, nepřeceňovat ji, ale zároveň nepodceňovat a ptát se na další informace. Také bych se mohl ptát, proč byly tyto informace sděleny na semináři, pro to nebylo sdělenou nějakou společnou tiskovou konferencí BIS a NCOZ."

Více v záznamu pořadu na Radiožurnálu.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Radiožurnál