Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opencard: Něco tady smrdí!

20. 11. 2014
ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Ze sněmovní komise pro pražskou kartu Opencard vzejdou dvě trestní oznámení. Komise uložila svému předsedovi Bronislavu Schwarzovi (ANO), aby je podal na dozorovou státní zástupkyni Dagmar Máchovou a na policii. Důvodem je podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Závěrečná zpráva obsahuje 21 bodů, které komise vyhodnotila v prověřování, vyšetřování a dozoru jako závadové. »Každý svou měrou, jak policejní orgán, tak státní zástupkyně, se podle vyjádření komise podílel pravděpodobně na špatném způsobu vyšetřování a prověřování celé kauzy,« řekl Schwarz novinářům po včerejším jednání komise. Ta se měla zaměřit na postup vyšetřování počátků nyní už více než miliardového projektu Opencard. Policie se projektem zabývala na základě trestního oznámení někdejší opoziční zastupitelky Jany Ryšlinkové. Máchová podle komise pochybila v tom smyslu, že trestní oznámení, které bylo obsáhlé a komplexní, rozdělila na devět samostatných kauz, až na dvě byly postupně všechny odloženy. »Většina pochybení, která jsou identifikovaná a která případně budou předmětem trestního oznámení, se týkají nepochopitelného a velice rychlého odklonu vyšetřování od smyslu, obsahu a hlavních bodů trestního oznámení,« řekl člen komise Ivan Gabal (KDU-ČSL). »Trestní oznámení doktorky Ryšlinkové bylo znehodnoceno,« dodal Daniel Korte (TOP 09).

Zdeněk Ondráček (KSČM) bere jako dlouholetý policejní vyšetřovatel své půlroční působení v parlamentní vyšetřovací komisi jako »další životní zkušenost s procesem vyšetřování«. Je přesvědčen, že do budoucna bude třeba přehodnotit činnost podobných komisí. Nedomnívá se totiž, že je vhodné, aby byl z každého jednání komise mediální výstup. »Nepřijde mi z hlediska vyšetřování dobré, že každý výslech je bezprostředně medializován a každá další osoba, která je před komisi předvolána, je s výslechy osob, které před ní vypovídaly, seznámena a může se tak na výslech připravit. Práce komise by měla být alespoň do jisté míry neveřejná,« řekl našemu listu Ondráček.

Státní zastupitelství se k věci nechce vyjadřovat, dokud se neseznámí s textem trestního oznámení. »Podat trestní oznámení je právem každého občana, a tedy i sněmovní komise. Vzhledem k tomu, že zatím neznáme text tohoto oznámení, nebude se k němu ani Městské státní zastupitelství v Praze, ani státní zástupkyně Dagmar Máchová vyjadřovat,« řekla ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

V kauze Opencard dosud skončila před soudem pětice bývalých úředníků z odboru informatiky. Soud jim zatím nepravomocně uložil podmíněné tresty. Někdejší městští politici včetně primátora Pavla Béma (ODS) vystupovali jako svědci. V další kauze Opencard je obžalována většina členů pozdější rady včetně dosluhujícího primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a jeho předchůdce Bohuslava Svobody (ODS).

Závěrečnou zprávu komise nejdříve projedná sněmovna, podle Schwarze by k tomu mohlo dojít už na prosincové schůzi.