Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opět obavy o osud Brd a okolních obcí

Účastníci setkání

 

Z regionů

Na Křešíně se sešli starostové a obyvatelé obcí z berounského a příbramského okresu sousedící s Vojenským újezdem Brdy, aby společně posoudili situaci v regionu v souvislosti s pokusy o zrušení zdejšího vojenského újezdu.

Nejedná se o první a jistě ani ne o poslední podobné setkání. Do zaplněné restaurace u Trojanů přijel i senátor a hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD) a poslanec Josef Vondrášek (KSČM).

V první části setkání provedl Petr Ježek z Vojenského historického sdružení Brdy prezentaci. Týkala se především historie vojenských újezdů od jejich vzniku, ale i současného stavu především s ohledem na zájmy účastníků. Diskutující starostové a občané se většinou jasně vyslovovali proti rušení újezdu. Argumentovali řadou nepříznivých aspektů, které by hrozily, například zvýšené náklady obcí, nutnost změn územních plánů, problémy se zdroji, případně cenami vody, neodstraněná nevybuchlá munice i důsledky zvýšeného turistického ruchu, které už nyní mnohým obcím komplikují život. Někteří ostře kritizovali zavádějící a nepravdivé informace ve sdělovacích prostředcích.

 

Hovoří Josef Vondrášek

 

Na závěr účastníci schválili k odeslání dopis ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO). V něm se mimo jiné praví: »…nikdo z nás nezpochybňuje nutnost ‚reformy‘ vojenských újezdů… Co dlouhodobě zpochybňujeme, je způsob ‚realizace‘ spočívající v navrženém zrušení vojenského újezdu Brdy. Protože se obáváme, že Vám možná nebyly ze strany Generálního štábu AČR, popř. některých úředníků ministerstva, poskytnuty kompletní a objektivní informace, dovolujeme si připomenout historický vývoj rozhodování od roku 2011, který podle našeho názoru nese některé zjevné nejasnosti a budí pohybnosti o tom, na základě čeho bylo vlastně řešení, v současné době tak překotně prosazované, přijato.«

Miroslav MARŠÁLEK
FOTO - autor