Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otázka pro Soňu Markovou:

2. 9. 2012

 

 

Lékárny, které mohou nakupované léky dále distribuovat, je prodávají za mnohem vyšší cenu do zahraničí. Českým pacientům se pak nedostávají. Ministerstvo zdravotnictví to chtělo řešit v novele zákona o léčivech, ovšem vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) část, která lékárnám tuto praxi komplikovala, z návrhu zákona vyčlenila. Budete v rámci projednávání zákona ve sněmovně usilovat o nápravu tohoto stavu?

 

 

Praxe, kdy lékárny prodávají některé léky do zahraničí, kde jsou podstatně dražší než u nás, je známa a jakoukoli snahu tento stav napravit můžu hodnotit jen kladně. Myslím si však, že by bylo potřeba uvést do pořádku celý systém nákupu a distribuce léčiv.

 

Našim hlavním zájmem je provést takové změny, které povedou k tomu, že čeští pacienti budou léky nejen dostávat co nejlevněji, ale také, že se nesetkají s tím, aby některý potřebný lék v lékárně chyběl. Dlouhodobě se snažíme změnit současnou praxi, která umožňuje lékárnám, distributorům i výrobcům léků dosahovat obrovské zisky.

Novelu zákona o léčivech, která je ve sněmovně ještě jen pár dní, jsem zatím neměla možnost podrobně prostudovat, takže nemohu jednoznačně říct, zda souhlasím, nebo nesouhlasím s postupem vicepremiérky Peake. K tomu se budu moci vyjádřit až poté, co si vyslechneme argumenty jak ministerstva, které normu připravilo, tak vicepremiérky. V každém případě se však v průběhu projednávání zákona ve sněmovně pokusíme tuto normu prostřednictvím pozměňovacích návrhů upravit tak, aby tato praxe, která komplikuje život českým pacientům, zmizela.