Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ožije české lázeňství?

23. 2. 2014

 

Národní dům ve Františkových Lázních. Ilustrační FOTO - stopin-praha.cz
Soňa Marková: Nejdůležitější je, aby český pacient získal to, na co má právo.

Nová vláda se pokusí zachránit české lázeňství, které poslal do kolen tzv. indikační seznam vypracovaný bývalým ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Vláda se s lázněmi a zdravotními pojišťovnami dohodla na zavedení nového indikačního seznamu, který především umožní nejtěžším pacientům - například kardiakům nebo pacientům s čerstvě voperovanou endoprotézou - prodloužit léčebný pobyt na 4 týdny (28 dní).

Hegerova opatření jim dovolovala jen tři týdny léčby. U dětí bude možno u všech nemocí prodloužit tento pobyt i nad 28 dní. Představitelé vlády, lázní a pojišťoven nalezení kompromisu oznámili po svém pátečním jednání v Poděbradech. »Nový indikační seznam by mohl vyjít ve sbírce zákonů do konce března,« řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

»Škrty Nečasovy vlády měly na lázeňství velmi negativní dopad. Negativně se projevily i z hlediska zaměstnanosti a výběru daní. Věřím, že náš krok lázeňství zastabilizuje,« řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková dohodu ocenila, byť zdůraznila, že ekonomika vyzdvihnutá premiérem je až na druhém místě. »Je to cesta správným směrem. Ekonomika lázní je však až na druhém místě. Nejdůležitější je, aby český pacient získal to, na co má právo. Doléčování je totiž nezbytná součást léčebného procesu,« řekla Haló novinám Marková, podle níž Hegerův indikační seznam způsobil škodu nejen zkrácením pobytů, ale i zmatkem, který vyvolal - lékaři nevěděli, jak lázně předepisovat, i když teoreticky mohli. Proto Marková doufá, že se nový ministr poučí a krom příznivých opatření se zvýší i kvalita dokumentu. I ta totiž rozhoduje o tom, kolik pacientů se do lázní skutečně dostane.

Předseda Svazu léčebných lázní Eduard Bláha nové vládě za její přístup poděkoval. Minulý kabinet podle něj nebyl schopen pochopit, že lázně mají nejen čistě medicínský, ale i regionální a ekonomický význam. Indikační seznam vypracovaný ministrem Hegerem byl pro lázeňství podle Bláhy doslova likvidační. »To, že to odskákaly jen dvoje lázně, je téměř zázrak,« řekl Bláha.

Hlavní zdravotní pojišťovna v zemi, VZP, nemá s novým indikačním seznamem a tedy vyššími výdaji, problém. »Počítali jsme s tím, že tato situace není trvale udržitelná a vytvářeli jsme rezervu pro to, aby letos mohla být situace lázní stabilizována,« řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek, který vypočetl, že Hegerovy experimenty loni zabránily v přístupu k lázeňské péči sedmnácti tisícům klientů. Propad lázeňských příjmů od zdravotních pojišťoven činil 40 procent. Nový indikační seznam bude znamenat navýšení výdajů pojišťoven o 500 milionů korun ročně.

(ste)