Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paskov: příběh s otevřeným koncem

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Stát se dohodl se společností New World Resources (NWR) na pomoci při útlumu těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba bude pokračovat tři roky a vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků. Dohodu však může vypovědět jak stát, tak NWR, pokud se situace na trhu s uhlím změní. Nikdo si tak není jistý, co bude dál.

Vláda bude dohodu schvalovat na své schůzi 28. dubna, řekl ministr průmyslu Jan Mládek.

»Stát nebude muset vydat ani korunu, dokud OKD nesplní všechny svoje závazky, dokud nezajistí provozování dolu v plném rozsahu až do konce roku 2017,« uvedl ředitel legislativního odboru ministerstva financí Robert Pelikán. Dodal zároveň, že dohoda obsahuje takové mechanismy, které zajistí, že státní pomoc přijde výhradně horníkům, ne akcionářům.

»Jsem rád, že jsme společně s ministerstvem financí dospěli k pochopení nutnosti státní podpory výhradně určené na výplatu dávek propuštěným horníkům,« řekl Mládek. Dodal, že stát tak získá potřebný čas na řešení postupného snižování počtu zaměstnaných horníků restrukturalizací OKD s využitím systémů předčasných důchodů, předdůchodů a dalších nástrojů sociální pomoci.

Stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš vnímá úterní oznámení konečné dohody jako malý mediální tyátr. Jak příběh Paskova dopadne, podle něj vůbec jasné není. »Je dobré, že se dojednalo aspoň něco. Ale je to příběh s velmi otevřeným koncem. Ve smlouvě mezi státem a NWR se totiž píše, že obě smlouvy mohou dohodu vypovědět, pokud se výrazně pohnou ceny uhlí. Pokud příliš klesnou, vypoví ji NWR. Pokud stoupnou, tak stát. Žádné pevné řešení to tudíž není a nikdo nemůže vědět, co bude opravdu dál,« upozornil Dolejš, podle nějž mnohem důležitější než tahanice se soukromou firmou je, aby stát převzal odpovědnost za region jako takový a jeho rozvoj. »To není ale jen problém OKD. Podobná situace může brzy nastat například v severních Čechách,« řekl Haló novinám Dolejš.

Pokud vás ještě zajímá, co z dohody státu a NWR vyplývá, čtěte středeční tištěné Haló noviny.