Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pietní akt na Olšanských hřbitovech

10. 5. 2015
 

 

 

 

Představitelé KSČM položili květinu a uctili tak památku také u památníku obětem Pražského povstání, bulharských vojsk, 1. československého armádního sboru v SSSR a u pomníku padlých vojáků spojeneckých vojsk. Pietního aktu se také zúčastnil zástupce Die Linke.

Předseda KSČM Vojtěch Filip připomněl zásluhy padlých vojáků Rudé armády na osvobození Československa, které podle něj nelze zpochybnit. Řekl také, že to, kdo osvobozoval konkrétní místo nebo město, nemělo vliv na výsledek poválečných voleb v roce 1946. »Spíše odmítněme to, co připomíná válečnou propagandu. Je pro mne velmi nedostatečné, že například ten, kdo mluví o upalování jako v Oděse, že to je možné řešení, dostane pouhou důtku a dál bude působit jako český diplomat,« prohlásil Filip.

Narážel tak na výroky českého vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky, který nedávno hovořil o upalování a zabíjení na Ukrajině jako o způsobech, jak řešit ruskou intervenci. Bartuška však později tvrdil, že nikdy neřekl, že by schvaloval zabíjení lidí, natož aby s tím souhlasil.

Pro Filipa je nepochopitelné, že část lidí nedovede odmítnout fašismus. »Můžeme být rádi, že nevyrůstá v Německu, a musíme být znepokojení, že vyrůstá například na Ukrajině,« řekl.

(med)