Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pionýr se nemá za 25 let práce za co stydět

Martin Bělohlávek, Eva Holíková a Jakub Kořínek na tiskové konferenci. FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ

 

 

Ve spolku Pionýr se celý tento rok bude slavit. Před pětadvaceti lety, 20. ledna 1990, totiž bylo v Brně na mimořádné konferenci pionýrských pracovníků rozhodnuto o obnovení činnosti této tradiční organizace - a to v duchu nejlepších zkušeností v organizování zájmové činnosti pro děti a mládež. Při této příležitosti předstoupili včera její představitelé před novináře.

»Pionýr prokázal za 25 let svou životaschopnost, je to organizace živá a programově ukotvená. Svědčí o tom i to, že pořádáme řadu hojně navštívených celorepublikových akcí,« uvedl předseda Pionýra Martin Bělohlávek. »Před pětadvaceti lety jsme se rozhodovali srdcem, a nemáme se za co stydět,« dodal.

Podle slov mluvčího Jakuba Kořínka Pionýr sdružuje kolem 15 000 členů; pionýrských skupin coby hlavních organizačních článků je po celé České republice na 350; oddílů je kolem sedmi set. Jsou to jak otevřené kluby, do nichž mohou přicházet i neorganizované děti »z ulice« (těchto klubů je asi 110), tak především oddíly s řádným členstvím a pravidelným každotýdenním programem. »V létě vyjelo na dvacet tisíc účastníků, členů i nečlenů Pionýra, na čtyři sta pionýrských táborů,« pochlubil se dále Kořínek. Za léta samostatné činnosti Pionýr uspořádal přes 16 000 dětských táborů.

V diskusi směřovaly některé dotazy i na historii pionýrského hnutí. »Skutečnost, že jsme si zachovali název ‚Pionýr‘, může vzbuzovat určité otázky ohledně vazby na předlistopadovou minulost,« připustil Bělohlávek, který by byl rád, aby se historie posuzovala barevněji, a nikoli černobíle. Takové otázky se však stále jako klišé objevují u zejména mladých novinářů »s klapkami na očích«, nikoli však u rodičů dětí, konstatoval. Ostatně, »pionýrská organizace před převratem byla tak ‚komunistická‘, že mezi pionýrskými vedoucími bylo deset procent členů komunistické strany,« zaironizoval. Obecná závislost na jakékoli politické straně či ideologii u Pionýra není, a na rozdíl od Junáka nemá žádnou provázanost ani na náboženství, konstatoval předseda.

Pionýrské kolektivy používají podle svého uvážení jako svá poznávací znamení šátky různých barev, tří i čtyřcípé, a »je celá řada oddílů, které užívají i šátky červené barvy,« informoval Bělohlávek.

Dobrodružství na míru

Ideály Pionýra jsou zkoncentrovány do sedmi »P«: paměť (pionýr má rád svou zemi), pomoc, poznání, pravda, přátelství, překonání (pionýr je čestný a spravedlivý) a příroda. Současným heslem spolku je Dobrodružství na míru. A organizace opravdu nabízí pro děti a mládež od předškoláků po náctileté nejrůznější zájmové, sportovní a kulturní aktivity, a to celoročně.

Ledová Praha

 

Eva Holíková z Ústředí Pionýra s pionýrským maskotem.

 

Nejvýznamnější z nich v nejbližším období je třídenní festival Ledová Praha, který se uskuteční v období pololetních školních prázdnin od 30. ledna do 1. února. Jedná se již o patnáctý ročník velké otevřené akce, která je určena jak pro dětské kolektivy (školy, oddíly, dětské domovy), tak pro rodiny s dětmi. Nabízí možnost navštívit zdarma či s výraznou slevou kolem čtyřiceti pražských památek a zajímavostí, především muzeí všeho druhu. Je nutné si však v příštím týdnu vyzvednout v Ústředí Pionýra v Praze na Senovážném náměstí 24 (mezi 9. a 17. hodinou) volné vstupenky, tzv. Ledové karty. Akce, na níž se spolupodílí také Nadace Dětem pro 3. tisíciletí, uvádí každoročně do pohybu kolem deseti tisíc lidí.

Souběžně s Ledovou Prahou mohou účastníci navštívit dvě republiková finále Pionýrského Sedmikvítku v Divadle Za plotem a koncert Děti dětem v pražském Kongresovém sále, na němž vystoupí úspěšní účastníci Sedmikvítku. Tam budou předány Putovní poháry předsedy vlády za dlouholetou práci s dětmi a mládeží v oblasti kultury. Záštitu nad koncertem převzal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se akce osobně zúčastní. »Je již třetím premiérem v historii těchto koncertů. V předchozích letech mezi nás přišli také premiéři Špidla a Paroubek, a ti ostatní - Mirek Topolánek či Petr Nečas - vždy posílali své zástupce,« odpověděl na dotaz našeho listu Bělohlávek, a tak podtrhl, že i to svědčí o pozitivním společenském vnímání organizace. Nad koncertem i Ledovou Prahou přijal záštitu také předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Překážek se nezalekli

Jak už jsme uvedli, pionýři slaví po celý rok. Od malých místních akcí pionýrských skupin až po velké společné události. Od 17. dubna do 17. května proběhne Pionýrská Pětadvacítka, což je přehršel akcí spojených s číslem »25«, např. 25kilometrový turistický pochod, závod s 25 úkoly apod. Nabídka akcí bude upřesněna v příštích týdnech na www.pionyr.cz. Protože Pionýrem prošly desetitisíce lidí a mnozí na své pionýrské roky rádi vzpomínají, bude se z jejich zážitků vytvářet Kniha Pionýra. O víkendu 12. až 14. června proběhne v pražském kempu Džbán Republikové setkání Pionýra (tzv. RESET), které oslavy pionýrských narozenin završí.

»Pionýr čelil od svého obnovení řadě překážek. Často nás to stálo dost sil, ale poprali jsme se s nimi se ctí a vytrvali. To nelze říct o mnohých jiných organizacích, jež počátkem devadesátých let vznikly či obnovovaly činnost. My jsme to dokázali i díky práci tisíců našich dobrovolníků, kteří se překážek nezalekli. V praxi jsme se snažili a stále se snažíme dostát významu slova pionýr: hledat, poznávat a učit se nové věci, posouvat své možnosti, nepodléhat pohodlnosti, rozšiřovat obzory nejen své, ale i dětem,« uvedl předseda spolku u příležitosti jeho půlkulatého výročí.

Pionýr je nositelem statutu Organizace uznaná státem pro oblast práce s dětmi a mládeží a patří k zakládajícím členům České rady dětí a mládeže.