Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plánované snížení DPH na léky lidé podle firem téměř nepocítí

5. 11. 2014

 

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv
 

Plánované snížení DPH na léky pacienti v nižších doplatcích téměř nepocítí. Mnohem podstatnější jsou totiž úhrady zdravotních pojišťoven, které stále klesají, řekl dnes novinářům výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Emil Zörner. Do pátku má ČAFF informační stánek Apatyka 2020 na Náměstí Republiky, kde lidem vysvětluje, jak se tvoří cena léku a proč doplácejí stále víc. Informace jsou také na webu Kolikstojileky.cz. Vyjádření pojišťoven a ministerstva zdravotnictví zjišťujeme.

»Stát poskytuje pacientům zavádějící informace přinejmenším tím, že snížení DPH z 15 na 10 procent prezentuje jako opatření, kterým se sníží cena léků na předpis,« uvedl Zörner. Podle něho je však zvyšování doplatků pacientů trvalé, i když ceny léků stále klesají. Důvodem je to, že úhrady zdravotních pojišťoven klesají ještě rychleji a cenový rozdíl budou muset doplácet pacienti. Připomněl, že ČR má sice jedny z nejnižších cen léků v Evropě, což však na druhé straně komplikuje situaci tím, že levné léky se v tzv. reexportu vyvážejí a na českém trhu pak chybějí.

»Málokdo by nejspíš věřil, že lék na bolest lze pořídit už levněji než rohlík, který je nadto v akci. Ještě více v absurdita cen v porovnání s pivem, jehož cena rok od roku roste. Naproti tomu ceny léků stabilně klesají,« řekl Zörner.

Z dat zdravotnických statistiků podle něj vyplývá, že od roku 2007 stouply doplatky pacientů v lékárnách o 20,5 procenta, ve stejném období ale stouply úhrady ze zdravotního pojištění jen o 3,2 procenta. »Pacienti bez dobrých informací se pak mohou zlobit, že na nich neúměrně vydělávají výrobci léčiv,« poznamenal ředitel.

Podle něj směřuje hněv pacientů špatným směrem. Za rostoucími doplatky stojí stát, který ovlivňuje ceny léků i výši jejich úhrad z pojištění, a tedy i doplatků pacientů. Stát také určuje maximální cenu, za niž smí být léčivo nabízeno, a stát je zároveň tím, kdo říká, kolik nakonec za lék zaplatí formou úhrad ze zdravotního pojištění.

Zdravotní pojišťovny mají v tom podle Zörnera svázané ruce. Kvůli úhradové regulaci nemohou klientům přispět víc na léky, ani kdyby chtěly.