Jdi na obsah Jdi na menu
 


PODEMOS se strmě žene vzhůru

24. 11. 2014
ILUSTRAČNÍ FOTO - www.idgconnect.com

 

 

Španělská levicová politická strana PODEMOS (MY MŮŽEME) byla založena v lednu letošního roku třemi desítkami intelektuálů převážně vysokoškolských učitelů.

Vydali zakládající manifest, už za dvacet dní existence měli 100 000 příznivců, na jaře pak ve volbách do Evropského parlamentu získali osm procent hlasů a pět křesel.

Nyní se podle sociologických průzkumů stali nejsilnější stranou Španělska, podporuje je 27,7 % voličů, zatímco socialisty 26,2 % a pravicové lidovce 20,7 %. Průzkum organizoval list El Pais. Tak strmý růst se v politice dá sledovat jen velmi zřídka.

PODEMOS je »síťová strana«, většina její činnosti se odehrává na síti. V půlce listopadu to byl například sjezd, který volil generálního tajemníka. Hlasovat mohli všichni, kdo se internetově zaregistrovali jako příznivci strany, více než 250 000 lidí. Práva hlasovat využilo 95 000 příznivců. Zakladatel PODEMOS spisovatel, profesor, poslanec EP Pablo Iglesias získal 88,6 % hlasů. Není divu, je neznámější postavou strany, bývá častým hostem televizních diskusních pořadů.

Program strany se formuje postupně. PODEMOS nevystupuje proti členství Španělska v EU, ale požaduje změnu některých principů EU a dohod, jako jsou smlouvy o volném obchodu, které ze Španělska dělají, podle Iglesiase, »turistický přívěsek EU«. PODEMOS rázně žádá ukončení členství Španělska v NATO, přeje si o této otázce uspořádat referendum.

Na zmíněném sjezdu Iglesias vyhlásil dva bezprostřední cíle strany – vítězství v parlamentních volbách v příštím roce a iniciování konstitučního procesu, který by vedl ke změně ústavy. Iglesias uvádí, že zemi střídavě vládnou dvě »tradiční« strany, které jen vytvářejí dojem, že jsou k sobě v opozici, obě se ale řídí zájmy nadnárodního finančního kapitálu. »Ti, kdo škodí Španělsku, mají své účty ve Švýcarsku. Jejich vlast je tam, kde mají účty, nikdy nebudou přemýšlet o zájmech Španělska,« tak zní jeden z nejznámějších výroků Iglesiase.

PODEMOS vyčítá tradičním stranám – socialistům a lidovcům – že se snaží krizi, jež zemi ovládá od roku 2008, řešit jednostranně, čistě monetaristicky. Zachraňují banky, vlastně obří majetky boháčů, a vůbec se nesnaží vidět sociální důsledky krize. Iglesias neváhá vinit politické špičky z korupce. »Korupce je to, co umožňuje dvaceti lidem mít tolik bohatství, kolik má dalších 14 milionů lidí dohromady.«

PODEMOS se zasazuje o zvýšení role státního kapitálu, za příklad dává severské země.

Podle analytiků, které cituje deník El Pais, čerpá PODEMOS z venezuelského bolívarského socialismu. Jde o model pro Španělsko přitažlivý, lidé jsou nespokojeni s bruselskými a madridskými elitami, které považují za viníky krize a jejího prohlubování. Například nedávné sankce EU proti Rusku těžce zasáhly španělské zemědělce. PODEMOS se tématu hned chopil. »Nelze zapomínat, že EU podpořila nezákonnou změnu moci na Ukrajině, příchod k moci neonacistické strany. Někteří evropští vůdcové se zúčastnili veřejných akcí na Ukrajině spolu s nacisty a to je hodně daleko od evropských cenností,« řekl Iglesias.

Co bude dál, těžko předvídat. Podle politologů, oslovených deníkem El Pais, může PODEMOS volby v příštím roce vyhrát, ale i tak se asi nedostane k moci, protože socialisté a lidovci si přestanou hrát na vzájemnou opozici a spojí se. Hlavně však bude záležet na tom, zda PODEMOS stihne před volbami vypracovat programový manifest. Právě promyšlený a podrobný program straně podle politologů chybí. PODEMOS to přiznává, na sjezdu, který zatím zvolil vedení a bude pokračovat druhou částí, se hodlá programovými prioritami do hloubky zabývat.