Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podnikatelé vyzývají ke střízlivosti

24. 3. 2014

Mladoboleslavská Škoda Auto vyrábí v Rusku ve dvou montážních závodech. Ilustrační FOTO - autanet.cz

 

Jednání o protiruských sankcích mají velká úskalí

Ekonomické sankce vůči Ruské federaci by ohrozily v první fázi v České republice asi 20 tisíc míst, ale sekundárně by jejich efekt mohl vzhledem k navázanosti značného počtu subdodavatelů na české vývozce zasáhnout až 50 tisíc pracovníků.

Vyplývá to ze zjištění Hospodářské komory ČR, která apeluje na české politiky, aby zvolili střízlivý postoj a postup během jednání o případných sankcích vůči Rusku.

Z pohledu českých podnikatelů přichází podle komory politické napětí v nejméně vhodnou dobu. Počet nových zakázek se začal zvyšovat, a firmy tak mohou po těžkém období konečně nastartovat růst. V tomto smyslu jsou právě Rusko a Ukrajina jedny z klíčových zemí pro generování zakázek českých exportérů.

Současný objem exportu do Ruska dosahuje 116 miliard korun. Rusko je navíc na prvním místě z mimounijních obchodních partnerů ČR. V případě Ukrajiny jde o 35 mld. Kč. Přes zdánlivě nevelký podíl na českém exportu právě Rusko s Ukrajinou vykazují v posledním období dvouciferné růsty. Vývozu do Ruska a na Ukrajinu tradičně dominují dopravní prostředky a energetika. Pro český průmysl je ale tento region důležitý i v řadě dalších oborů, například v dodávkách technologií pro těžbu nerostných surovin, ve zpracovatelském průmyslu či při obnově železnic a silniční sítě.

Jde až o stovky miliard korun

Podle bleskového průzkumu Hospodářské komory by v případě uvalení ekonomických sankcí a možných následných odvetných opatření ze strany Ruska spolu s dalším zhoršením situace na Ukrajině byly české firmy zasaženy nejen v rozsahu objemů exportu, ale ohroženy by byly i české investice v tomto teritoriu. Kvalifikovaný odhad komory ukazuje rozsah v řádech desítek miliard korun. V Rusku i na Ukrajině operují stovky subjektů s českou majetkovou účastí. Celkově by tedy šlo až o 200 mld. Kč, které by v nejbližším období byly ohroženy.

»Od našich členů z řad exportérů máme jasné signály o tom, že taková situace by pro řadu z nich byla likvidační, a to vzhledem k tomu, že jejich angažovanost na ruském, respektive ukrajinském trhu přesahuje 50 procent výroby,« uvedla komora. Další desítky miliard korun mohou české firmy ztratit kvůli reexportům svých výrobků do Ruska přes Německo, Nizozemsko a další země. Významnou roli již v tomto okamžiku prý hraje devalvace ukrajinské hřivny (o 30 %) a ruského rublu (o 12 %), která může výrazně zkomplikovat i realizaci nynějších zakázek českých firem v obou zemích.