Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podvod s byty OKD vyvrcholil

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Miliardář Zdeněk Bakala prodal 43 000 bývalých bytů OKD americké společnosti Round Hill Capital. Bakala tyto byty přitom dostal jako »dárek« při tajuplné privatizaci OKD a slíbil je rozprodat nájemníkům za snesitelné ceny. Slib nesplnil a nyní budou tito nájemníci platit nájmy do ciziny…

Bakalova společnost RPG Byty byla největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Sám Bakala, který podniká zejména v uhlí a energetice, však v uplynulých letech utržil značné finanční ztráty, které se nyní pokusil pokrýt prodejem bývalých hornických bytů. Má to však jeden háček – podvedl přitom lidi, kteří v těchto bytech žijí, i český stát. Společnost byty získala od své mateřské firmy (spoluvlastněné Bakalou) RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu nabídne byty přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo.

První náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka (KSČM) hodnotil zprávu s kapkou ironie. »Pokud by to znamenalo, že pan podnikatel Bakala tímto definitivně mizí z Moravskoslezského kraje, byla by to skvělá zpráva. Potíž je, že naděje, že by se byty podařilo přeci jen někdy prodat nájemníkům za zvýhodněné ceny, je tím zřejmě definitivně ztracena,« řekl Haló novinám Babka, který pro Zdeňka Bakalu hledal jen obtížně slušná slova. »Takovýto podnikatelé se vůbec neměli dostat k majetkům, k jakým se dostali. Vinu za to nesou minulé vlády, a to jak ty pravicové, tak vlády sociální demokracie,« řekl Babka.

Velmi tvrdý k Bakalovi byl vždy též prezident Miloš Zeman. »Pan Bakala dal slib, který nesplnil. Kdyby mi to ústava dovolovala, byl bych první, kdo by ho zažaloval,« prohlásil Zeman nedávno při návštěvě Havířova.

Americký žralok

Společnost Round Hill Capital dosud na českém trhu nepůsobila. Společnost byla založena v roce 2002 americkým podnikatelem Michaelem Bickfordem a je registrovaná v Londýně. Kanceláře má ve Velké Británii, Německu, Nizozemsku, Lucembursku, Belgii a USA. Investuje do rezidenčního bydlení v Evropě, je také spoluvlastníkem sítě hotelů a komerčních nemovitostí. Od svého založení společnost investovala v Evropě přes šest miliard dolarů do bytových projektů. V Německu firma vlastní přibližně deset tisíc bytových jednotek. Kolik zaplatila Bakalovi za 43 000 bytů v Moravskoslezském kraji, zástupci firmy včera odmítli sdělit. Vedení Moravskoslezského kraje však firma již kontaktovala. »Nový investor nabídl kraji setkání, kde nás bude zřejmě informovat o svých záměrech,« řekl Babka.

Smutná historie jednoho tunelu

V září roku 2004 podepsal Fond národního majetku smlouvu se zástupci společnosti Karbon Invest o prodeji státního podílu ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun. Karbon Invest se mimo jiné zavázal splnit podmínky nakládání s bytovým fondem OKD. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla 15. září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). V listopadu 2004 skupina Karbon Invest změnila majitele, novým vlastníkem se stala investiční skupina RPG Industries, vedená finančníkem Zdeňkem Bakalou. V červnu 2006 byly byty v rámci skupiny RPG převedeny na společnost RPG RE Residential, posléze přejmenovanou na RPG Byty. V lednu 2009 skupina RPG oznámila, že nájemníkům byty prodat nehodlá, ačkoli v privatizační smlouvě existovala klauzule, která k tomu privatizátora zavazovala. V červnu 2009 skupina RPG vypověděla nájemníkům předkupní právo. Firma tvrdila, že jí to umožní získat externí peníze na rekonstrukce bytového fondu. Ministerstvo financí (MF) odmítlo platnost výpovědi uznat a v listopadu 2009 podalo na RPG žalobu k rozhodčímu soudu. V prosinci sněmovna vyzvala MF, aby požádalo soud o vydání předběžného opatření, které zabrání společnosti RPG Indrustries nakládat s byty, s výjimkou prodeje nájemníkům. Sněmovna rovněž přijala usnesení, v němž konstatovala, že byla porušena privatizační smlouva z roku 2004 a MF by mělo proti vlastníkovi bytů uplatnit všechny právní sankce.

Jak se stát snažil tomuto zabránit? Čtěte páteční tištěné Haló noviny.