Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokrytectví ANO je veliké

 

 

Pravidelně referovat o evropských záležitostech a žádat o podporu pro své návrhy chce evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová čtyřikrát do roka českou vládu.

Jourová to po prvním setkání s bývalými kolegy z vlády od doby, co se ujala funkce v Bruselu, sdělila médiím. Čeká ji nelehký úkol. Ministry z domovského hnutí ANO chce přesvědčit k podpoře směrnice EU o zastoupení žen v dozorčích radách, kterou vláda hlavně kvůli nesouhlasu ANO nepodpořila. »Já jsem na to byla připravená, že může nastat tato situace, protože hnutí ANO bylo dlouhodobě proti tzv. kvótám,« uvedla Jourová. To, že se nesnažila změnit názor ANO a dalších odpůrců unijní směrnice už dřív, nepovažuje za chybu. »Věděla jsem, že je tam širší nesouhlas a že to bude chtít svůj čas. A ten jsem si chtěla dopřát i ve vztahu k ČR,« poznamenala.

»Byla jsem zpravodajem k této směrnici už v minulosti, kdy nám vládla jiná vláda, a ani ta ji nepodpořila. Teď se situace opakuje. Jen s tím rozdílem, že pravice nic nepředstírala,« reagovala pro náš list členka sněmovní komise pro rovné příležitosti Soňa Marková (KSČM). Podle ní se ukazuje, že naše republika není dostatečně vstřícná k problematice rovných příležitostí žen a mužů. Začalo se o tom alespoň hovořit, což je posun, ale pokud má dojít k nějaké konkrétní podpoře, či realizaci, ať vládne kdokoli, výsledek je stejný - nulový. »Hnutí ANO by sice rádo vládlo celé společnosti s tím, že má ke všem problémům správné přístupy, ale ukazuje se, že o některých věcech pouze hovoří, ale dost často je neuvádí do života,« dodala Marková. Tvrdí, že ANO je velký pokrytec, pravice měla k těmto pozitivním opatřením ve prospěch většího zastoupení žen v minulosti stejně odmítavý postoj, ale říkala to otevřeně a nic nepředstírala.

Návrh na zavedení kvót předloni v Evropské komisi prosadila tehdejší eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová a Jourová ho teď zdědila. Podle záměru měli muži či ženy v dozorčích a správních radách velkých firem, jejichž akcie se obchodují na burze, obsadit nejméně 40 procent křesel. Toho by měly státní podniky dosáhnout v roce 2018, soukromé o dva roky později. V EU by se opatření nejspíš dotkla asi 5000 firem, v ČR podle Jourové sedmi až osmi. »Je to jedna z věcí, u kterých jsem nyní vládu požádala o podporu, pro kterou si přijdu někdy během dalších šesti měsíců, protože bych se ráda v té věci posunula,« uvedla Jourová. Bude se snažit získat také podporu Německa, Nizozemska a dalších zemí. Tato jednání by se měla uskutečnit v lednu a únoru, aby partnery přesvědčila do březnové rady v Rize.