Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokud bychom připustili přepsání historie, smrt padlých by zůstala nenaplněna

 

Rozhovor Haló novin ze dne 22. dubna s předsedou OV Českého svazu bojovníků za svobodu Hradec Králové a Krajské koordinační rady ČSBS Královéhradeckého kraje Lubošem Grohem

V těchto dnech a týdnech si připomínáme sedmdesáté výročí osvobození od fašismu. Jak se vaše organizace připravuje na oslavy s tímto výročím spojené? Co bude v Hradci Králové probíhat, na jaké akce naše čtenáře můžete pozvat?

Na 8. května připravujeme k tomuto významnému výročí ve spolupráci se statutárním městem Hradec Králové a za podpory Královéhradeckého kraje velké oslavy, které se uskuteční na náměstí Osvoboditelů (jak příznačné) od devíti do 17 hodin. Kromě záštity hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France a primátora města Zdeňka Finka nám udělil záštitu také prezident republiky Miloš Zeman, které si velice vážíme.

Kromě prodejních stánků připravujeme pro návštěvníky bohatý kulturní program na hlavním pódiu, mohou zhlédnout vystoupení zpěváka Martina Maxy, sólisty Janáčkovy opery a držitele Ceny Thálie 2005 Jurije Gorbunova a dalších folklorních souborů, především z Ruska. Z místních souborů mohu doporučit vystoupení hradeckých mažoretek A-Team či ukázku brazilského bojového umění Capoeira, které v sobě spojuje akrobacii, hudbu, tanec a bojové prvky.

Součástí oslav je pochopitelně i pietní akt u pomníku padlých, který doprovodí hudba města pochodem a státní hymnou. Dále potom expozice tanku T-34, pěchotních zbraní, ukázka klubu vojenské historie, výstava dobových fotografií a promítání dokumentů. Pro nejmenší připravujeme nafukovací atrakce a ve spolupráci s Českým rozhlasem různé soutěže a hry. Návštěvníci budou moci pohovořit s našimi i ruskými válečnými veterány ve speciálním stanu. Okolo 16. hodiny by se u nás měla zastavit 16. obrněná divize s dobovými vozy, která každoročně absolvuje cestu z Velichovek do Plzně. Pořádáme to letos poprvé, tak doufám, že vše klapne, jak má, a vyjde nám počasí.

 

 

 

Z toho, co slyším, plyne, že spolupráce ČSBS s orgány samosprávy u vás je dobrá…

Ano, dá se říci výborná. Královéhradecký kraj i město Hradec Králové nám vycházejí vstříc. Podporují naši činnost a pomáhají nám při řešení problémů. Nemám výhrady. V podstatě mohu říci, že na místních samosprávách činnost naší organizace stojí, protože bez nich bychom byli velmi »omezení«.

Mohu se zeptat na vaši členskou základnu? Získáváte nové, mladší členy? Ostatně vy sám jste mladým člověkem, který vzhledem k ročníku narození nemohl zažít období druhé světové války.

Naše královéhradecká členská základna v současné době čítá 113 členů a neustále se rozrůstá. Přibíráme nové členy všech věkových kategorií, kteří mají vlastenecké smýšlení, a co je výborné, mladší generace dominuje! Ještě loni jsme se pohybovali na 64 členech a situace nevypadala dobře, ale podařilo se nám zmobilizovat síly a dosáhli jsme brzy zase stovky. Zájem o členství se zvyšuje, přikládám to současné politické situaci u nás i ve světě. Vlastenecký duch se v našich spoluobčanech pomalu probouzí, alespoň tak to vnímám já.

Jak hodnotíte dle mého mínění nedůstojné tlaky na prezidenta republiky Miloše Zemana ve věci jeho cesty do Moskvy uctít oběti druhé světové války z řad sovětských občanů?

My to vnímáme dost negativně. Lidé si často pletou uctění památky padlých vojáků ve druhé světové válce s momentální politickou »protiruskou« propagandou. V této souvislosti je zřejmé, že dochází k cílené manipulaci s lidmi ve snaze Rusko démonizovat. Tato skutečnost má vést nepochybně k rozpoutání třetí světové války, to ale tentokrát s tragickým koncem pro nás pro všechny. To je věc, kterou si lidé stále neuvědomují. My i naše rodiny, ženy i děti, po této konfrontaci zřejmě přestaneme existovat. Je to velmi nebezpečná situace, kterou není radno podceňovat, a trpělivost Vladimira Putina nemusí trvat dlouho. Příčinou této špatné situace jsou ekonomické a politické zájmy globálních elit. Prapůvod hledejme u světových finančníků.

Takže i vy vnímáte médii podporovanou teorii, že ruský prezident a s ním celé Rusko i s oběťmi Velké vlastenecké války musejí trpět za aktuální politiku, jako nesmysl…

Jistě, podle mne to nejsou relevantní argumenty. Jde o jakýsi strach našich zákonodárců oponovat spojencům z Evropské unie, možná USA. Zeman je velmi silná osobnost a nenechá si mluvit do toho, kam má jet a kdy tam má jet. Zastupuje zájmy České republiky, a to je správné.

ČSBS je kolektivním členem Vlasteneckého fóra, které se vyslovilo pro Miloše Zemana v boji o prezidentské křeslo. Byla ze strany protifašistických bojovníků vyjádřena i nyní nějaká stanoviska na jeho podporu proti »zběsilé pravici«?

V Hradci Králové situaci okolo prezidenta republiky pravidelně monitorujeme. Vyjadřujeme se do tisku, pokud cítíme, že dochází k neoprávněným či cíleným útokům. Pokud neudělá prezident něco, co by bylo v rozporu s naším vlasteneckým smýšlením, bude mít i nadále naši podporu.

Někteří historici, ale také odbojáři, antifašisté, obecně vlastenci, poukazují na tendenci dezinterpretovat dějiny, což se u nás otevřeně nebo plíživě děje. Takovým typickým příkladem byla situace kolem Dne památky obětí holocaustu. Koncentrační tábor Osvětim osvobodili prý Ukrajinci… Ale příkladů je více.

Už je té snahy takto měnit dějiny opravdu hodně. Přímo bych řekl, že je to tak okaté, že tomu snad nemůže ani nikdo věřit. Opak je pravdou. Lidé jsou závislí na médiích. Konzumují denně tolik špatných a negativních informací, že nemají sílu přemýšlet o tom, jestli je to pravda, nebo nikoliv.

Všimněte si, jak nás rádia, televize i internet pořád krmí kampaněmi, vždy cílenými proti někomu nebo něčemu. Dokážou ovlivňovat masy lidí nebo téměř celou společnost. Lidé dnes již téměř nedokážou uvažovat racionálně, vlastním rozumem. Co vidí v televizi, se stává dogmatem, u kterého nepřipustí jinou možnost. Je to svým způsobem pohodlnost dnešní blahobytné doby, ale zároveň otroctví v království mainstreamových magnátů a vládnoucích elit.

K překrucování dějin dochází záměrně. Aktéři tohoto překrucování tím sledují, aby lidé zapomněli na historické souvislosti, a především křivdy, aby se mohl propojit multikulturní svět pod velením jednoho hegemona. Proto jsme tady my, ČSBS, abychom dělali vše proti těmto snahám, učili naše mladé občany, kteří neměli tu možnost převzít zkušenosti od svých prarodičů, o skutečné a pravdivé historii, pořádali besedy a různé jiné osvětové akce. Víte, pokud bychom připustili přepsání historie, smrt všech padlých by zůstala nenaplněna.

Jak hodnotíte nabídku televizních programů, filmů apod., co se týče všeobecného informování o událostech druhé světové války na Západě i Východě?

O médiích jsem se již vyjadřoval. Slouží pouze na objednávku svých chlebodárců. Nečekejme nic objektivního a vyváženého. Konkrétně mohu uvést příklad cenzury projevu prezidenta, nemusím chodit daleko. Osobně bych tu historickou informovanost přesunul od televizí do škol.

A právě tam mířím v další otázce: Jak se vám daří přicházet za školními dětmi na besedy? Zvou vás ředitelé?

Besedy ve školách jsme oficiálně zavedli až letos. Dříve o ně ze strany pedagogů a ředitelů škol v našem regionu moc zájem nebyl, možná jsme dělali něco špatně my.

V lednu letošního roku jsme sestavili v rámci naší organizace jednotlivé odbory s konkrétním zaměřením a tyto odbory pracují pouze v té své dané oblasti. To znamená, že třeba organizační odbor je složen z osmi aktivních členů a jednoho vedoucího, který má na starosti pouze organizaci kulturních a pietních akcí v průběhu celého roku. Ničím jiným je nezatěžujeme. Další nový odbor je odbor sportu a tělovýchovy, kde se tým našich členů soustředí na podporu různých sportovních aktivit uvnitř organizace a propagaci navenek, ať je to triatlon, fotbal, cyklistika, běh apod. Dále máme odbor bezpečnostní, odbor historicko-dokumentační.

Zatím poslední v řadě odborů uvnitř naší organizace je odbor propagace, který se zabývá právě tím, co máte na mysli. Tento odbor připravuje koncepce přednášek a domlouvá termíny se školami a podobnými institucemi. Maratón přednášek na školách nám začíná v květnu. Zájem se tedy podstatně zvýšil.

Je podle vašeho názoru v souladu s historickou pravdou školní výuka o druhé světové válce, o jejích příčinách a následcích a souvisejících tématech?

Myslím si, že mnohé, co právě není v pořádku, je záměrem.

Co soudíte o obnově fašismu v Evropě? Vydávají se u nás knižně Hitlerovy projevy, bylo soudně povoleno Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, na Ukrajině operují otevřená fašistická hnutí jako Pravý sektor, příslušníci praporu Azov se fotografují s vlajkami označenými hákovými kříži… Bráníme se dostatečně? Ozývá se veřejnost, ozývají se protifašističtí bojovníci?

To je velmi znepokojivá situace. I když byl nacismus z Evropy téměř vymýcen, pořád existovaly a existují jakési lóže, které se s tím nikdy nesmířily. Tito lidé dnes zastávají důležité posty na těch nejvyšších pozicích v evropských orgánech a patří i ke globálním elitám. A i když už dnes jsou poměrně staří, pořád mají dostatek peněz a prostředků na rozdmýchání těchto malých ohýnků zla, a to se teď děje.

Co se týče vydávání publikací u nás v kontextu s Hitlerem a povolení Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, k tomu jen krátce. O těchto zásadních věcech rozhoduje především vláda a justice. Z těchto kroků je pak zřejmé, koho jsme si, jako voliči, zvolili. Rád bych řekl svobodný, hrdý a český národ, ale to už dávno není pravda. Pohybuji se mezi válečnými veterány, lidmi, kteří prošli koncentračními tábory nebo jiným nacistickým utrpením. Tito lidé to mají vryté do duše, jsou morálně čistí a svědomití, je na ně stoprocentní spolehnutí, jsou hrdí, že jsou Češi, a každý z nich je velkou osobností. Tyto vlastnosti naší současné mladé generaci chybí a já věřím, že existuje i jiný způsob, jak jim tyto vlastnosti navrátit, než je válka.

Registrujete pochody příznivců zbraní SS v Pobaltí a postbanderovců v Kyjevě či v jiných městech?

K pochodujícím příznivcům SS v Pobaltí se naše organizace, resp. náš bezpečnostní odbor, vyjádřil v tisku. Tím odpovídám i na vaši otázku, zdali se protifašističtí bojovníci ozývají.

Je zarážející, že se taková akce může uskutečnit v členském státě Evropské unie, napsali jsme jasně, a připomněli, že norimberský proces v roce 1945 prohlásil SS za zločineckou organizaci, která přímo organizovala vyvraždění 14 milionů lidí, a to přibližně šesti milionů Židů, pěti milionů Rusů, dvou milionů Poláků a jeden milion ostatních tzv. nepřátel říše, včetně žen a dětí. V čele SS stál válečný zločinec Heinrich Himmler a v Čechách byli hlavními představiteli Reinhard Heydrich a Karl Hermann Frank. Jednotky SS byly nástrojem Adolfa Hitlera, napomáhaly mu ve snaze natrvalo si zotročit »nižší lidskou rasu ze slovanských zemí a vymýtit z kontinentu každého Žida«.

Domníváme se, že tolerance jakýchkoliv aktivit bývalých příslušníků SS v kterémkoliv státě světa je naprosto nepřijatelná. Pokusy o jejich glorifikaci jsou účelovou mystifikací a překrucováním novodobých dějin. Bohužel jsem nezaznamenal, že by se proti výše zmiňovanému pochodu veteránů zbraní SS v Lotyšsku někdo z oficiálních představitelů naší republiky nějakým způsobem vymezil či proti tomu přímo protestoval. To je velmi závažné, to nás zneklidňuje. Pouhé přecházení a jakési podivné mlčení nestačí, a to zejména vzhledem k tragickým historickým zkušenostem, které i náš národ během šesti let německé okupace s organizací SS získal.

Oslavné pochody nacistů v Německu ve třicátých letech minulého století byly také podceňovány, tolerovány a svět k nim mlčel! Výsledkem byl nejstrašnější válečný konflikt v dějinách lidstva.

Monika HOŘENÍ