Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomůže proti korupci etický komisař?

19. 2. 2015

 

 

Snad se dočkáme. V rozpravě k návrhu zákona o majetkových přiznáních, předloženému opět poslanci za KSČM, si Miroslav Kalousek (TOP 09) zavzpomínal na patnáct let svého úsilí, aby takový zákon nebyl schválen. Jistě ho nelze podezírat z toho, že by netušil, jak bezzubá jsou jinak různá tzv. protikorupční opatření. Za Nečasovy vlády měla na starosti vyprávění o nich Karolína Peake (VV, pak LIDEM), která se ale neodvážila na uvedené řešení ani pomyslet. Teď Josef Vozdecký (ANO) jako zpravodaj ke komunistickému návrhu řekl, že vládní návrh zákona o prokazování majetku je už na spadnutí, protože se vypořádávají připomínky z vnějšího připomínkového řízení. Možná v únoru by o něm měla jednat vláda, pak poslanci. Protože jednání o předloze KSČM bylo do té doby přerušeno, můžeme doufat, že nakonec bude jedna z předloh schválena.

 

 

 

Třeba by přinesla alespoň částečnou úlevu i komunálním politikům, kteří se teď moří s novými protikorupčními strategiemi. V Praze platnost té minulé skončila loni, a tak se Výbor pro legislativu, veřejnou správu, protikorupční opatření a informatiku ZHMP začal zabývat postupem, jak připravit novou. Dostal k tomu podklad ze září roku 2014, který vypadl z magistrátní skříně jako ten pověstný kostlivec. Tentokrát ale hodně boubelatý. Materiál, který si pročítali členové výboru, měl totiž 26 stran. Hodně vět, málo konkrétních návrhů. Když nad ním účastníci jednání kroutili hlavou, vysvětlila jeho obsažnost předsedkyně výboru Petra Kolínská (Trojkoalice) tím, že minulé vedení radnice zadalo zpracování nové strategie advokátní kanceláři. A ta sepsala stoh papírů, aby nějak odůvodnila svou odměnu. Předsedkyně pak k materiálu, který ostatní cupovali, žertovně podotkla: »Kdybyste věděli, kolik stál, možná byste se k němu chovali uctivěji.«

Nechávat zpracovávat protikorupční opatření »za úplatu« advokátům se nezdá příliš zdařilé. Pokud bych měla vyloupnout ze záplavy slov něco nového, tak by to asi byl návrh na zřízení »etického komisaře«. Ten by měl být jmenován na návrh rady ředitelem magistrátu, mapoval by korupční rizika, vyhodnocoval zavedená protikorupční opatření, přijímal a šetřil podněty. Druhým návrhem by bylo zřízení nezávislého protikorupčního orgánu, o němž ale nikdo netuší, jak by měl být sestaven a volen, aby byl opravdu nezávislý. I když se počítá s novelizací etických kodexů pro zastupitele i pro úředníky, nejspíš nad jejich naplňováním žádný komisař bdít nebude. Na jednání výboru nad tímto nápadem panovaly přinejmenším rozpaky. A tak se problém přehodil na Radu HMP. Padl návrh, aby vyzvala politické kluby, výbory, odbory MHMP i nevládní organizace k podání opravdu konkrétních a realizovatelných opatření. Trápení s protikorupční strategií tedy nekončí.

Miroslava MOUČKOVÁ