Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povolební vyjednávání skončila ve všech statutárních městech

 

 

Ve všech statutárních městech je již rozhodnuto o povolebních koalicích. Nejdéle trvalo vyjednávání v Liberci, kde dohoda byla uzavřena dnes a koalici utvoří ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09. Ani dohoda v Liberci ale nic nezměnila na tom, že pouze tři ze 13 krajských měst zřejmě povedou po letošních komunálních volbách koalice složené ze stran, které spolu tvoří vládu na celostátní úrovni - ČSSD, ANO a KDU-ČSL. V radě zasednou sociální demokraté, ANO a lidovci jen v Praze, Ostravě a Pardubicích, u ostatních krajských měst platí, že z vládních stran je v koalici vždy buď ANO nebo ČSSD, ale už nikde společně.

Primátory budou mít v krajských i dalších statutárních městech hlavně ANO, ČSSD a místní politická hnutí. Nejvíce primátorských postů získá asi ANO před ČSSD, vyplývá ze zjištění ČTK. To je také případ hlavního města, kde se v pátek vyjednávací týmy budoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) v pátek domluvily na tom, že primátorkou bude Adriana Krnáčová z ANO.

Velmi dlouho trvalo vyjednávání v Teplicích, kde pravděpodobně vznikne koalice ODS, ČSSD a hnutí Moje Teplice - TOP 09, kterou by měli podpořit ještě někteří zastupitelé, kteří kandidovali za jiná uskupení. Primátorem by měl i v dalším volebním období zůstat Jaroslav Kubera (ODS), který lázeňské město vede už 20 let.

Deklarovaná vůle vládních stran spolupracovat i na magistrátech dostala trhlinu už krátce po volbách. V Olomouci, v prvním z krajských měst, kde strany v povolebním vyjednávání dospěly k dohodě na koalici, totiž vítězné ANO zůstalo mimo vedení města, kde naopak bude ČSSD. Předseda hnutí Andrej Babiš pak řekl, že ČSSD se tam »spojila s kmotry« a že v Ostravě a v Brně, kde ANO rovněž vyhrálo a ČSSD byla druhá, se ANO do koalice se sociální demokracií nechce.

Brno by nakonec měla příští čtyři roky spravovat městská rada složená z ANO, hnutí Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených, primátorem bude lídr ANO Petr Vokřál. Mimo tak zůstane ČSSD, jejíž primátor Roman Onderka město řídil posledních osm let.

V Ostravě by vítězné hnutí ANO mělo být v koalici s ČSSD a KDU-ČSL. Funkce primátora připadne ANO, které nominuje lídra hnutí Tomáše Macuru, prvním náměstkem by měl být lídr ČSSD Lumír Palyza.

V metropoli lidovci kandidovali jako součást Trojkoalice tvořené jimi, Stranou zelených a hnutím STAN. A právě na spolupráci s Trojkoalicí se vítězné hnutí ANO a ČSSD domluvily. Druhým a posledním krajským městem, kde utvoří koalici tři vládní strany, jsou Pardubice. Vedle vítězného ANO, ČSSD a lidovců je tam členem rady i TOP 09. Primátorem má být Martin Charvát z ANO.

Tím ale výčet krajských měst, kde vznikla koalice s účastí tří vládních stran, končí. V Olomouci se ČSSD už den po volbách dohodla na koalici s ODS, KDU-ČSL a TOP 09, v čele magistrátu má stát sociální demokrat Antonín Staněk. Naopak jedním z krajských měst, kde jednání trvala nejdéle, jsou České Budějovice. Na koalici se domluvily vítězné ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL. ČSSD bude v opozici. ANO na primátora nominovalo svého lídra Jiřího Svobodu.

Ve čtvrtém největším městě republiky v Plzni se ODS a ČSSD, které městu čtyři roky vládly, dohodly na pokračování koalice. S nimi v ní budou KDU-ČSL a Občané patrioti. Primátorem by měl být dosavadní primátorův ekonomický náměstek, lídr ČSSD Martin Zrzavecký.

Ústí nad Labem ovládnou ANO s hnutím PRO! Ústí, primátorem bude zřejmě Josef Zikmund z ANO. Místo v čele Hradce Králové a Karlových Varů ve volbách obhájili zástupci místních sdružení Hradecký demokratický klub (HDK) Zdeněk Fink a Karlovarská občanská alternativa (KOA) Petr Kulhánek. Hradec Králové budou spravovat HDK, ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL. V Karlových Varech koalici sestavila vítězná KOA, hnutí ANO a Karlovaráci.

Zlín má vést i další čtyři roky primátor za vítězné STAN Miroslav Adámek. V městské koalici bude spolu se STAN hnutí ANO.

V Jihlavě bude radniční koalice složená z ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Fora Jihlava, TOP 09 bude koalici podporovat. Primátorem asi bude sociální demokrat Rudolf Chloupek.