Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pracující volali po důstojné práci i životě

FOTO - Pixabay
 

Pracující volali po důstojné práci i životě

V prvomájových průvodech při oslavě Svátku práce se sešli pracující v mnoha zemích světa. Jejich účastníci v nich také demonstrovali požadavky na zlepšení svých pracovních podmínek, které by jim zajistily důstojnou práci, a tím i život. A především odmítali nezaměstnanost.

Na 100 000 lidí přišlo na Rudé náměstí v Moskvě do prvomájového průvodu pořádaného federací nezávislých odborů spolu s vládní stranou Jednotné Rusko a prokremelskou lidovou frontou. Do průvodů po celé zemi podle předsedy federace Michaila Šmakova vyrazilo na 2,3 milionu odborářů. »Zněla hesla o zvýšení mezd a o nepřípustnosti zvýšení věku pro odchod do penze. V rukou mnoha demonstrantů byly plakáty s požadavky zajistit pro mladé dostupné bydlení a důstojnou práci,« vylíčila agentura TASS průvod u zdí Kremlu. Zněla také hesla proti nekontrolovanému přílivu migrantů a požadavky ponechat pracovní místa ruským občanům,« dodala. V Rusku - zejména v Moskvě, Petrohradu a dalších velkoměstech - si vydělávají na živobytí miliony cizinců, původem především z postsovětské Střední Asie a Kavkazu.

Komunisté nechyběli

Vlastní průvody pořádaly i další politické strany včetně komunistů, těm však byla vyhrazena jiná moskevská náměstí. Mnoho vlajek se srpem a kladivem ale bylo k vidění i na odborářské manifestaci na Rudém náměstí. Komunisté ve vzdáleném Novosibirsku pod vedením místního starosty požadovali například nastolit státní kontrolu nad cenami energií, bydlení a základních potravin, a zákonem zakotvit zvyšování platů, penzí a stipendií způsobem, který by nezaostával za inflací. Zatímco strana Jednotné Rusko při této příležitosti přišla s heslem zvýšit minimální mzdu na úroveň životního minima, které momentálně činí u práceschopného člověka 10 158 rublů (asi 3654 Kč), nacionalisté z uskupení Vladimira Žirinovského volali po zvýšení minimální mzdy na 20 000 rublů (asi 7200 Kč). Letos se 1. máj, nazývaný v Rusku »svátkem práce a jara«, překrýval s pravoslavnými Velikonocemi. Tyto dva svátky se překrývají každých jedenáct let.

Noví Hrdinové práce

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu vyznamenal pětici krajanů zlatými medailemi Hrdiny práce Ruské federace. Nositeli pěticípé hvězdy o váze 15 gramů se v předvečer prvomájového svátku stali zpěvák válečných a vlasteneckých písní, šéf ropné společnosti, pastevec ovcí, konstruktér a učitelka. »Skutečné vlastenectví tkví především v obětavé práci pro blaho vlasti,« řekl Putin při předávání vyznamenání a zdůraznil význam osobního rozvoje pro pokrok celého státu. Staronový titul byl obnoven prezidentským dekretem v roce 2013.

Napříč světem

Ve filipínské metropoli Manile policie bránila levicovým aktivistům protestovat před velvyslanectvím USA. V rámci prvomájového průvodu žádali obranu suverenity své země a odmítali cizí nadvládu a kontrolu. Nejen v Jižní Koreji požadovali kratší pracovní dobu, vyšší minimální mzdu a růst platů. V tureckém Istanbulu na náměstí Taksim útočila na účastníky průvodu policie slzným plynem a vodními děly i pepřovými spreji. V největším tureckém městě režim do služby povolal na 15 000 policistů.

První květnový den vyšli do ulic i odboráři v Německu. Demonstrace organizovala hlavně odborová federace DGB, která na mítincích vyzývala k odporu proti xenofobii a pravicovému extremismu. Centrální manifestace se letos uskutečnila ve Stuttgartu, kde vůdce DGB Werner Hoffmann odsoudil pravicový populismus, který »nemá nic společného se sociální soudržností, spravedlností ani solidaritou«.

V centru Vídně se sešlo několik desítek tisíc lidí na demonstraci organizované vládními sociálními demokraty. Jejich předseda Werner Faymann byl ale po pár minutách projevu vypískán. Demonstranti tímto způsobem reagovali na neschopnost vládní koalice reagovat na uprchlickou krizi. Ve Španělsku se shromáždění nesla v duchu boje proti chudobě i vysoké 22% nezaměstnanosti. Práci nemají především mladí lidé.

(ava, čtk)