Jdi na obsah Jdi na menu
 


Praha ohniskem diskusí levice

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

V sobotu v Praze začíná dvoudenní mezinárodní konference levicových stran, kterou pořádá KSČM. Do Prahy míří třicítka zahraničních hostů z téměř dvaceti zemí.

»Konference bude mít bohatou mezinárodní účast. Účastníci se podělí se svými zkušenostmi ze snahy o sociálně spravedlivou společnost ve svých zemích. Hlavním cílem v dnešní pohnuté době je udělat vše pro mír ve světe a neopakování válečných hrůz, a to se zvláštním důrazem právě v době, kdy si připomínáme 70. výročí od konce 2. světové války,« sdělil včera Haló novinám předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Konference se zúčastní například poslanci ruské Státní dumy Dmitrij Georgijevič Novikov a Vjačeslav Nikolajevič Tětiokin, který je i členem Ústředního výboru Komunistické strany Ruské federace, poslanec Národního shromáždění Běloruska a předseda KS Běloruska Aleksey Kuzmič. Přijede i předseda západoukrajinské komunistické strany Volodymyr Aleksiy, místopředseda Komunistické strany Slovenska Jalal Suleiman, šéf zahraničního oddělení ÚV Komunistické strany Kuby Noel Carrillo Alfonso či Ricardo Alemao Abreu, který zastává stejnou funkci v Komunistické straně Brazílie. Z Německa přijedou jak zástupci Die Linke, tak Komunistické strany Německa. Přítomen bude rovněž člen vedení KS Francie Gilles Garnier.

Konference bude rozdělena do čtyř tematických bloků. První je nazván »Další směřování činnosti komunistických stran v Evropě s cílem aktivizovat občanskou společnost a s důrazem na vzájemnou koordinaci činnosti«. V rámci tohoto bloku chtějí účastníci probrat aktuální geopolitickou situaci. »Hovořit se jistě bude o neexistenci jednotné levicové antikapitalistické fronty a potřebě široké levicové fronty,« uvedla jedna z organizátorek konference Věra Flasarová.

Druhý tematický blok je nazván »Aktuálnost budování antifašistické fronty 70 let po skončení druhé světové války«. »Zde se očekává diskuse o současném posilování fašistických sil a pravicového extremismu. Ale především o otázkách zachování míru,« uvedla Flasarová.

Třetí blok bude věnován zkušenostem stran, které nesou či nesly vládní odpovědnost. Čtvrtý blok bude vyhrazen diskusi nad programovým materiálem KSČM Socialismus v 21. století. Referentem tohoto bodu bude místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš. »My jsme na 7. a 8. sjezdu široce prodiskutovali otázku strategického cíle. Dospěli jsme k nějaké představě a nyní nás pochopitelně zajímá, co si o ní myslí naši partneři v zahraničí a také rádi uslyšíme, jak tento strategický cíl formulují oni,« řekl Haló novinám Dolejš.