Jdi na obsah Jdi na menu
 


Praha pro lidi!

3. 9. 2014

Marta Semelová, Dagmar Gušlbauerová, Jiří Dolejš a Helena Briardová na tiskové konferenci. FOTO - Haló noviny/Radovan RYBÁK
 

Pod tímto hlavním heslem jde do komunálních a senátních voleb KSČM v Praze. Vyjadřuje volební program a práci komunistů na zastupitelstvech všech úrovní. Je určen všem lidem, kteří chtějí slušně a důstojně žít a pracovat v hlavním městě.

Na tiskové konferenci to řekla poslankyně Marta Semelová, předsedkyně Krajského výboru KSČM Praha, vedoucí kandidátka do Zastupitelstva hl. m. Prahy. Seznámila novináře s volebním programem pro nadcházející podzimní volby. V Praze se na podzim konají troje volby - ve třech obvodech (plus v jednom doplňovací) do Senátu, do pražského zastupitelstva a také do městských částí hlavního města.

Pražští komunisté se podle Semelové soustředí především na sociální oblast. Na řešení bytové situace mladých rodin – důležité jsou tzv. startovací byty, ale i finančně dostupné byty pro seniory. Prioritou jsou sociální služby především pro penzisty. Praha je totiž nejstarším regionem ČR. »Nejde nám jen o domovy pro seniory, výstavbu domů s následnou péčí a pro dlouhodobě nemocné, ale také o terénní služby tak, aby mohli senioři zůstávat pokud možno v domácím prostředí a tam o ně bylo postaráno,« zdůraznila Semelová.

Mezi další priority pražských komunistů patří podpora zaměstnanosti absolventů, lidí po padesátce a rodičů malých dětí, výstavba mateřských škol, jeslí, nulová tolerance hazardu, více strážníků v ulicích. Za důležitý označila Semelová i územní plán města – aby v něm neměli hlavní slovo developeři, kteří by nejraději zastavěli každé volné prostranství. »Důležité je, aby tu úřady byly pro občany a aby občané mohli spolurozhodovat nejen ve volbách,« dodala vedoucí pražská kandidátka. Se svými kolegy se chce zasazovat proti rozprodávání majetku města a vyhazování peněz oknem – zadávání úřednické práce externím firmám.

Kampaň, která už začala, povedou komunisté opět kontaktní, budou tedy hlavně v ulicích, na náměstích a také na besedách mezi lidmi. Do pražského zastupitelstva kandidují zkušení zastupitelé i nováčci. Novinářka Helena Briardová se chce zasazovat zejména o lepší péči o pražské seniory, místopředsedovi ÚV KSČM Petru Šimůnkovi vadí, že Praha se zadlužuje, kritizoval i tzv. metropolitní plán, podle kterého by město mělo postavit byty pro dalších 430 tisíc obyvatel, což je třeba jedno nové Brno. »Ještě máme dost parků a jiné zeleně, ale to brzy nemusí platit,« zdůraznil. Podnikový právník Ivan Hrůza řekl, že KSČM chce lidi spojovat, ne je rozdělovat. Jde také o to, že právo mluvit do komunální politiky nesmí skončit volebním aktem. Místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš mj. prohlásil, že práce komunistických zastupitelů je pilířem fungování strany.

Prostor mají i nečlenové KSČM

Ze čtyř kandidátů, kteří budou v Praze usilovat o křeslo v Senátu, tři nenosí legitimaci KSČM. Jakýmsi »předskokanem« zbývající trojice je Milan Neubert, předseda Strany demokratického socialismu, který kandiduje už v září v doplňovacích volbách ve volebním obvodu č. 22. Křeslo se uvolnilo po Jaromíru Štětinovi jeho zvolením do EP. »Věřím, že společenská změna je možná, protože je nutná,« říká Neubert. Pochvaluje si spolupráci v levicové platformě Spojenectví Práce a Solidarity. Ve volebním obvodu č. 21 komunisté postavili místopředsedu SDS Lubomíra Ledla, který nepovažuje senátory za pouhé opraváře zákonů, podle něj by se měli víc podílet na tvorbě domácí i zahraniční politiky. Rád by přispěl ke spolupráci české levice. Ve volebním obvodě č. 24 se bude za komunisty ucházet o křeslo v horní komoře nestraník, výkonný tajemník OSČMS František Křížek. Zaměřit se chce především na zaměstnanost mladých a matek s dětmi a také na důstojný život důchodců. Poukázal na to, že v ČR si ročně bere život kvůli bezvýchodné situaci 200-300 seniorů.

Jedinou kandidátkou-členkou KSČM je v obvodě č. 27 odborná referentka Dagmar Gušlbauerová. »V Senátu chci sloužit všem občanům, ale především obyčejným slušným lidem,« řekla s tím, že chce pomoci prosazovat zákony, které by jim pomohly řešit jejich problémy.

Pražská MHD zdarma!

Pražští komunisté vyrážejí opětovně do volebního klání s peticí za bezplatnou hromadnou dopravu. Kandidát do Zastupitelstva městské části Praha 20 Václav Exner sdělil, že ve světě jsou už desítky obcí, kde to funguje, některé jsou v USA, a největším městem nám nejblíže je estonská metropole Tallin. »Nemá jít rozhodně o plácnutí do vody nebo jen volební agitaci,« řekl s tím, že komunisté tento návrh předkládají opakovaně. Postupně s tím přicházely i jiné strany, třeba Strana zelených, Piráti, Patrioti – Volba pro Prahu. Exner je rád, že už nejde jen o aktivitu komunistů. Ekonomické rozbory podle něj ukazují, že by to mohlo být dokonce ekonomicky výhodné, byl by to také tahák pro turisty, a mohlo by se zlepšit i pražské ovzduší. »Doufáme, že peticí zahájíme diskusi o bezplatné MHD i v jiných subjektech, organizacích, hnutích,« dodala Semelová. Petiční archy by měli dostat nově zvolení zastupitelé. Jde o to, aby Praha v příštím volebním období rozhodla, zda do toho půjde, nebo ne.