Jdi na obsah Jdi na menu
 


PRÁVO: Válka na Ukrajině nás u voličů neohrozí, říká Konečn

 

/ PRÁVO: Válka na Ukrajině nás u voličů neohrozí, říká Konečná

16. května, 2022

 

Výběr z rozhovoru v tištěném Právu s předsedkyní ÚV KSČM Kateřinou Konečnou, která byla znovu zvolena na dvoudenním řádném sjezdu strany.

Ze strany zaznívá, že byste měli do voleb spojit síly s dalšími levicovými subjekty. Stejně mluví i ČSSD. Našli jste už společnou řeč?

V sociálních tématech spolu komunikujeme velmi často. Nejen s ČSSD, ale i dalšími subjekty. Chceme občanům ukázat, že se umíme dohodnout. Není to ale o slučování.

Prvního máje jsme udělali společnou manifestaci, která se týkala toho, jak si představujeme sociální politiku. Podílela se na tom třeba Levice. Bohužel na poslední chvíli odřekla soc. dem. Jsme ale v podstatě dohodnuti, že na společných tématech se budeme podílet všichni.

KSČM má v průzkumech podporu mezi dvěma až čtyřmi procenty. Nemáte obavy, že ještě víc oslabí v důsledku války na Ukrajině?

Neřekla bych, že je to v důsledku toho, co se děje na Ukrajině. Máme protiválečnou politiku a nikdy jsme nebyli pro vysílání zbraní nebo našich vojáků do jakýchkoliv konfl iktů, ani zatahování Česka do těchto konfl iktů.

To, co budeme muset prolomit, a bude to stát KSČM spoustu peněz, je mediální ticho. Sněmovna nám v tomto směru chybí.

Takže neočekáváte, že straně historická vazba na Rusko uškodí?

Tato mediální zkratka nám samozřejmě škodí. KSČM je v tomto konzistentní, zdůrazňujeme to co u každého válečného konfl iktu. Neděláme rozdíl mezi impériem Spojených států a Ruska pod vedením Vladimíra Putina.

V žádném případě jako KSČM neobhajujeme Vladimíra Putina a to, že vojensky zaútočil. Jen říkáme, že posílání zbraní na Ukrajinu není řešení problému. Absolutně chybí diplomatická iniciativa. Neslyšela jsem premiéra této země, že by o tom mluvil. Kašle na to i Evropská unie.

Do prezidentských voleb navrhla KSČM Josefa Skálu, který musí nasbírat 50 tisíc podpisů. Když to nevyjde, podpoříte odboráře Josefa Středulu?

Neuvažuji o tom, že nebudeme mít svého kandidáta. Pokud to nastane, bude to muset řešit ústřední výbor, který rozhodne, jak se postavíme k podpoře jiného kandidáta. Ještě neznáme všechny.

Nevíme, koho navrhnou některé politické subjekty, byť z toho, co vidím v Senátu a ve Sněmovně, nečekám, že bychom do nějaké podpory šli.

Celý rozhovor najdete v pondělním Právu