Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předseda EP přešlapuje. Nikoli na místě - přes čáru...

 

 

Určitě není lehké stát v čele kolosu tak různorodého, jako je Evropský parlament. Rozmanitého co do priorit politických frakcí, národních zájmů 28 členských zemí i jednotlivych 751 europoslanců. I proto má ale předseda EP k ruce také místopředsedy, kvestora, konferenci předsedů - týmy nejen pro pomoc, ale zárověn jako »korekční« nástroje.

Jistě to v současné neklidné době - problémy eurozóny, krize kolem Řecka, napjaté vztahy EU s Ruskem i stresově-výbušná situace s přílivem migrantům do Unie - nemá předseda jednoduché. Nicméně stále častěji registrujeme, že Martin Schulz přešlapuje. Nikoli na místě. Naopak, někdy to vypadá, jako kdyby se pouštěl do některých kroků bez rozvahy či naopak až moc ve vleku jakýchsi zájmů a dostává se tak »přes čáru«.

 

 

 

Nejnověji si vysloužil kritiku za to, že podlehl nutkání dát šanci své mateřské frakci socialistů S&D (dříve PES - pozn. red.), aby si ujasnila postoj ke kontroverzní, velice důležité obchodní dohodě mezi EU a USA (známé pod zkratkou TTIP). Využil totiž »zástěrky« velkého množství pozměňovacích návrhů k TTIP, aby jím zdůvodnil odklad hlasování pléna EP o zprávě k dohodě. A to bez konzultace s některými politickými parlamentními frakcemi. Byli jsme tak svědky rozhodnutí s pachutí autoritářských praktik. Navíc byla předsedou EP torpédována dlouhodobá, náročná práce poslanců ve výborech i svých skupinách.

Dalším přešlapem - a pro nejvyššího představitele EP pak naprosto nedemokratickým počínáním - bylo rozhodování Schulze ohledně vztahů a kontaktů EP s diplomaty a poslanci Ruské federace. Předseda EP se populisticky »svezl« na rusofobní vlně vedoucích činitelů EU a zárověn podlehl tlaku německé kancléřky a Spojených států. A bez konzultace s dalšími vrcholnými orgány EP, politickými frakcemi, natož pak s poslanci, rozhodl o zamezení vstupu drtivé většiny ruských diplomatů do parlamentu a také o paralizaci kontaktů parlamentních skupin EP a Ruské federace.

Nedemokratičnost takového postupu vyvolala kritiku napříč politickými frakcemi a pro mnohé europoslance byla doslova šokující. Nepřijatelný je i postup »oplácet« stylem »oko za oko, zub za zub«, který navíc protivníkům vyčítáme. To všechno je naprosto v rozporu s principy parlamentní práce, když právně tato instituce, zastupující zájmy 500 milionů obyvatel Unie, je přímo předurčena být platformou pro dialog. Předseda EP přitom dialog omezuje...

Jsem přesvědčen, že pro kredit EP jsou podobné přešlapy jeho předsedy na škodu a že navíc znevažují práci většiny europoslanců. Nezbývá než věřit, že kritika Martina Schulze, která se množí, nakonec povede k pozitivním změnám stylu jeho vedení Evropského parlamentu...

Jiří MAŠTÁLKA