Jdi na obsah Jdi na menu
 


Představujeme členy GUE/NGL

 

Die Linke.

Strana, se kterou se setkáváme v českých končinách pod názvem Levice, popřípadě pod původním Die Linke., vznikla teprve nedávno - v roce 2007 - spojením tehdejších stran Die Linkspartei.PDS a WASG. Dnes patří mezi silné politické strany Německa.

 

 

 

To potvrdily jak poslední federální volby, tak loňské volby do Evropského parlamentu, kam se probojovalo celkem osm europoslanců a europoslankyň. Strana též v novodobé historii Německa obsadila poprvé pozici zemského premiéra. V Durynsku se jím stal Bodo Ramelow.

Zástupci Die Linke. v Europarlamentu patří do skupiny GUE/NGL, tedy do stejné frakce jako KSČM. Není bez zajímavosti, že předsedkyně GUE/NGL pochází právě z německé Die Linke. a je jí Gabi Zimmer. Strana má ovšem ve svých řadách celou řadu dalších osobností, jež jsou známy nejen v Německu, ale i za jeho hranicemi. Tím je například dvojice předsedů (Die Linke. má vždy jednoho předsedu a jednu předsedkyni) Katja Kipping a Bernd Riexinger. Výrazným představitelem je též například Oskar Lafontaine a mnozí mají také v živé paměti v roce 2013 zesnulého Lothara Biskiho.