Jdi na obsah Jdi na menu
 


Představujeme členy

 

 

SYRIZA

Řecká strana SY.RIZ.A (Synaspismos, Rizospastikis, Aristeras), o které dnes mluví snad všechna světová média, a tak o její existenci musí mít alespoň minimální pojetí snad skoro každý, je zkratkou celého řeckého názvu, jehož překlad zní Koalice radikální levice. Pro politické komentátory se stala zajímavou až v posledních letech - zejména po volbách do řeckého parlamentu v květnu 2012 a následných opakovaných volbách v červnu téhož roku. Její historie však započala mnohem dříve.

Před volbami v roce 2004 se spojilo několik radikálně levicových subjektů, kterým se podařilo společně získat tehdy »pouhá« 3,3 %. A právě zde jsou počátky SYRIZY. V průběhu času se k tomuto uskupení přidalo ještě několik dalších politických subjektů. Charismatický lídr SYRIZY a dnešní premiér Řecka Alexis Tsipras vede koalici od roku 2008 a o rok později také zasedl poprvé v řeckém parlamentu.

 

 

 

Nutno říct, že výsledek SYRIZY nerostl diametrálně, radikální koalice zažila i secesi, kdy se od ní v roce 2010 oddělila část poslanců.

Ve zmiňovaných volbách 2012 pak posílila až na 27 % a vyhrála také volby do Evropského parlamentu v roce 2014, kdy získala šest mandátů. Europoslanci za toto uskupení se znovu připojili k frakci GUE/NGL, kde působí mj. společně se zástupci za KSČM.

Program SYRIZY stojí na základních levicových pilířích - znovuobnovení ekonomického rozvoje (například daňovou progresí a snížením daní pro nízkopříjmové skupiny), boji proti nezaměstnanosti (vláda počítá s vytvořením 300 tisíc pracovních míst) a posunu ke skutečné demokracii (institut referenda, podpora lidových iniciativ).

Je velmi potěšitelné, že SYRIZA není stranou jednoho muže, ale má ve svých řadách i další osobnosti. Jmenujme alespoň současného ministra financí Řecka a vyznavače Karla Marxe, motorkáře Janise Varufakise, který je nejen velmi schopný ve svém oboru, ale dokonce byl označen zahraničními novináři za sexsymbol...