Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předvolební atmosféra na Slovensku dál houstne

12. 2. 2016
Protesty sester skončily de facto fiaskem. FOTO - medlines.org
 

 

Měsíc před volbami začíná pravice tvrdě útočit na vládní Smer-SD, který chce zbavit moci. A protože vládní strana je stále populární, prostředky a obviňování pravice jsou vyhrocené na maximum. Potřebuje dostat lidi do ulic za každou cenu, jenže se jí to zatím nedaří. Protiúder je silný a založený na faktech, ne na domněnkách, lhaní a překrucování.

S učiteli a sestrami to nevyšlo

Rozehrané protesty sester a učitelů podle not pravice, kde vedoucí roli hrálo OĽaNO, skončily de facto fiaskem. Veřejnost, až na některé výjimky, si uvědomila, že se s ní hraje nečistá hra. Načasování a požadavky jasně napověděly, že jde o manipulaci. Premiérovo vyčíslení, jak platy učitelům a sestrám narůstaly - na rozdíl od jiných skupin státních zaměstnanců, nakonec přimělo stávkující, aby své postoje zrevidovali. Korunu všemu nasadili organizátoři učitelské stávky (zastupují celá dvě procenta pedagogů), když opojen »úspěchem« jeden z nich považoval stávku učitelů za povstání, které ihned změní situaci v zemi, a druhý přiznal pro pravicový Deník N, že jim nejde ani tak o teoreticky nesplnitelné požadavky, jako o snížení preferencí strany Smer aspoň o pět procent... Na konci týdne stávkovalo 34 škol z 6724. Stávku neorganizovaly odbory, ale Iniciativa slovenských učitelů.

Organizátorky sesterských výpovědí, napojené na OĽaNO, které si vymohly podpisy kolegyň, že zaplatí pokutu 3300 euro, pokud by výpovědi stáhly, neuspěly rovněž. Na to, jakou falešnou hru se sestrami rozehrály, stačil důkaz, že samy organizátorky vlastní výpověď nepodaly. Premiér sestry ujistil, že pokuta nemá právní opodstatnění (vypovídá jen o tom, že v čele sesterské komory jsou představitelky, které nezvládají ani předpisy pro její řízení) a požádal je, aby v pondělí (8. února), pokud se ještě nevrátily do nemocnic (asi 500 sester), podepsaly s řediteli nemocnic nové individuální smlouvy a vrátily se k pacientům – jako by se nic nestalo.

Přesto pravice požaduje mimořádnou schůzi parlamentu a chce řešit platy učitelů a sester. Když se nepovedlo dostat lidi do ulic, tak aspoň v parlamentu je třeba ukázat sílu. Bude to již ixtá repríza s maketami, transparenty a hřměním vulgarismů proti vládě.

Probudili se sluníčkáři

Probudili se i sluníčkáři. Podle slovenského volebního zákona mohou nekandidující strany, sdružení, právnické subjekty i fyzické osoby, pokud požádají o registraci, zúčastnit se předvolební kampaně. Možnost využilo asi 70 subjektů, které zasáhnou ve prospěch či neprospěch některých stran. Někteří umělci již vyhlásili, že mají obavy o nedostatečnou účast voličů a protože prý jde o všechno, vstupují do kampaně. Účast umělců na předvolebních kampaních není výjimečná. Jednotlivci vystupovali skoro pravidelně za některou stranu. Tentokrát vstupuje do kampaně skupina různorodých umělců pod hlavičkou a jména se sorosovským pozadím napovídají mnohé.

Narychlo sešitá jednota pravice, která ještě před několika dny přiznávala, že není alternativou Smeru, vede k zamýšlení, kdo bude vládnout. Premiér nevylučuje eventualitu, že i při vítězství Smeru zasedne do opozičních lavic. V tom případě k moci přijde pravicový slepenec. Některé servery naznačují, že průzkumy se nezabývají kotlebisty, kterým pravice svou politikou usnadňuje cestu do parlamentu. Mluví se o překvapení.

Špína - ozdoba demokratických voleb

Igor Matovič (OĽaNO), chronický vyhledávač kauz, v létě obvinil premiéra a jeho manželku, že si ukládají miliony v daňových rájích, konkrétně na Belize. Orgány, které kauzu prošetřovaly, dokázaly, že je to výmysl. Když neuspěla stávka učitelů a sestry výpovědi začaly stahovat, představil veřejnosti kauzu soukromé kliniky, podle níž VZP platí nehorázné sumy za masérské služby, ale vláda na platy učitelů nemá. Pochopitelně, že za to může Fico, protože je to za jeho vlády...

Premiér přešel do protiútoku a dokázal, že smlouvu s klinikou podepsal exministr Uhliarik (KDH) za vlády Radičové, když Matovič byl v koalici. Ale novinářům předložil i jiné dokumenty...

Podle nich Matovič v roce 2008 přepral 122 milionů korun prodejem svého vydavatelství Region PRESS přes bílého koně, svého zaměstnance-živnostníka. Převedl 121 milionů Sk na svůj osobní účet a jeden milion dostal na ruku. Nový majitel, podle zápisu, se nejdříve postaral o zničení všech účetních dokumentů. Když vše zdařile proběhlo, Matovič od smlouvy odstoupil a firma byla převedena na manželku. Pravost dokumentů Matovič potvrdil, ale s vysvětlením Fica pochopitelně nesouhlasí. Milionářský poslanec Obyčejných lidí Matovič, vyzývající kdekoho na detektor lži, si tentokrát nevzpomněl, že by ho mohl sám absolvovat!

Lýdie GRECKÁ