Jdi na obsah Jdi na menu
 


Preferujeme nejen schválení daňového balíčku, ale především zákona o státní sociální podpoře

 

, který zvyšuje rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun. To je pro nás priorita, řekl na tiskové konferenci Aulická

 

Možná sto i více hodin už poslanci strávili od května, kdy vláda schválila daňový balíček, diskusí o jeho obsahu. A vystoupení opozice v závěrečném čtení nebralo konce. Proto sněmovna rozhodla, že o padesátce pozměňovacích návrhů k vládní předloze začne hlasovat ve středu v 10 hodin ráno.

Člen sněmovního rozpočtového výboru a stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš věří, že poslanci rozhodnou o daňovém balíčku už dnes, pokud se skutečně bude pouze hlasovat. »Jde o třetí čtení zákona, jehož smyslem jsou kromě souhrnných vyjádření maximálně ještě legislativně technické opravy, nikoliv další diskuse. Respektuji, že opozice na sebe musí upozorňovat, ale také by měla ctít určitou politickou kulturu a nastavovaná kaše už někdy není příliš k jídlu,« řekl na tiskové konferenci Dolejš. Podle něj je pochopitelné, že se daňový balíček stal předmětem sporu mezi vládními či tolerujícími poslanci a těmi opozičními, ale některé detaily se řešily i napříč stranami, protože měly věcnou povahu. A je podle něj otázka, jestli teze, že vláda neslyší na kompromis, je oprávněná. »Pochopitelně že vláda prosazuje určité prvky v daňovém balíčku, jejichž cílem je přinést především na příjmovou stránku státního rozpočtu nějakou tu korunu. Státní rozpočet je skutečně prioritou, a neměl by být prioritou jenom této vlády, ale i zodpovědné Sněmovny,« prohlásil Dolejš s tím, že ČR nějaký rozpočet od ledna potřebuje. A projde takový, který získá v hlasování většinu. »Tak to prostě bylo, je a věřím, že v parlamentní demokracii bude i do budoucna,« dodal komunistický poslanec.

Stínová ministryně práce a sociálních věcí KSČM a místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová zdůraznila, že komunisté preferují nejenom schválení daňového balíčku, ale především zákona o státní sociální podpoře, který zvyšuje rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun. »To je pro nás priorita,« řekla novinářům. KSČM podle ní chce, aby se rodiče konečně dočkali naplnění slibů, které jim dala nejen vláda, ale celé politické spektrum.

Pokud jde o dnešní stávku učitelů, Aulická je z ní rozpačitá. Podle schváleného vládního nařízení vzroste tarifní složka platu o osm procent, zbývající část peněz na přidání se pak využije na odměny. Školské odbory chtějí místo osmi procent dát do základů platů deset procent. Podle nich by to odpovídalo slibu ministra, že na růst tarifů půjdou tři čtvrtiny celkové sumy 11,1 miliardy korun, se kterou vláda počítá na navýšení učitelských platů.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM