Jdi na obsah Jdi na menu
 


Premiér na své sliby zapomněl

 

Rozhovor Haló novin se Stanislavem Navrkalem, předsedou Klubu zastupitelů KSČM v Zastupitelstvu Jihomoravského kraje

Jak se ve vašem kraji vyvíjí nezaměstnanost? Může kraj pomoci při tvorbě nových pracovních míst a pokusila se koalice ČSSD a KDU-ČSL, která u vás v kraji vládne, o něco takového?

Nezaměstnanost nejen v Jihomoravském kraji, ale v celé republice v posledních měsících klesla. Beze sporu tomu napomáhají i sezonní práce. Po jejich skončení a zvláště v zimních měsících předpokládáme opět její nárůst. Co se týče Jihomoravského kraje, snaží se nejen vládnoucí koalice, ale i další politické strany, v čele s KSČM, udělat maximum pro to, aby vznikala nová pracovní místa, a to jak pomocí tlaku na soukromé společnosti, tak i stát, který zvláště pomocí dotací, ať už na opravy cest či investičních pobídek, může alespoň částečně snížit nezaměstnanost. Také rekvalifikační programy úřadu práce jsou nezanedbatelnou pomocí v rámci hledání uplatnění lidí v nových profesích.

 

 

 

Jak vůbec hodnotíte výsledky dosavadního vládnutí zmíněné koalice a hejtmana Haška?

Hodnocení současné koalice a její spolupráce s opozicí je z mé strany kladné. Současné vedení se snaží hledat koncensus, který by byl prospěšný pro Jihomoravský kraj a jeho občany. Diskuse probíhá se všemi kluby zastupitelů, včetně klubu KSČM. To však neznamená, že není co zlepšovat. Současnou koalici bych ohodnotil známkou dvě minus.

Zaměstnavatelé si stěžují na strukturu našeho vzdělávacího systému. Chybějí vyučení řemeslníci, chybějí lidé v technických oborech. KSČM na tento problém dlouho upozorňuje. Vnímá ten problém i vedení kraje? Pokusilo se zasáhnout do struktury školství? A co stát? Jak hodnotíte jeho aktivitu či neaktivitu?

Minulé pravicové vlády zcela pokřivily pohled na vzdělávací systém. Některá odvětví učebních oborů zcela potlačily. Dnes tyto důsledky postihují nás všechny. Chybí vyučení řemeslníci, je nedostatek odborně vzdělaných dělníků a tento problém vnímáme také v Jihomoravském kraji. A proto se i za velkého přispění KSČM snažíme tuto situaci napravit podporou učilišť i motivací mladých lidí, aby do těchto oborů nastupovali. A snažíme se jim zajistit perspektivu uplatnění v oboru, ve kterém získají výuční list. Dá se říct, že sice pomalu, ale daří se nám to. Podporujeme myšlenku zřídit ve vybraných odvětvích tzv. centra odborného vzdělávání, která budou koordinovat soulad požadavků zaměstnavatelů v daném odvětví s obsahem vzdělávání příslušných oborů středních škol.

Hodně se diskutuje o sociálních službách a jejich financování. Vnímáte v tomto ohledu nějaký problém ve vašem kraji?

Finance na sociální služby jsou podhodnoceny ve všech krajích, nejinak tomu je u nás. Rozhodně by se tímto mělo zabývat ministerstvo práce a sociálních věcí a uvědomit si, že péče o seniory, hendikepované a lidi v nouzi je vždy ukázkou toho, jaká je úroveň státu. Všichni bychom si také měli uvědomit, že ti, kteří se dostanou do těžké situace ne vlastní vinou, mají mít možnost důstojného života a nedoplácet na nesmyslné úspory, které zavedl exministr Drábek. Často se setkávám se seniory, kteří po celý život poctivě pracovali a dnes přemýšlí o tom, zdali si koupí tři rohlíky nebo pět. A proto i u nás v kraji požadujeme, aby stát zlepšil fungování sociálního systému, vzhledem ke krajům, obcím a městům. Velmi mi vadí, že stát se zbavil celkové odpovědnosti v této oblasti a ve velké míře je fakticky přenesl na různé sociální a dobročinné organizace, kterým ale také neposkytuje dostatečné množství financí. Taktéž přenesení zodpovědnosti na jednotlivé kraje je pouze usnadněním činnosti pro stát, ale za předpokladu, že ani krajům neposkytuje dostatečné finance, je tato situace pro ně prakticky neřešitelná.

Narážíte také na problém vyloučených lokalit neboli ghett? Jak tento problém případně řešíte? Co v tomto ohledu může udělat kraj, a co musí naopak řešit jen stát?

Problém vyloučených lokalit není v našem kraji až tak hrozivý. Přesto se snažíme, aby nedocházelo k segregaci lidí do těchto ghett a naopak byli zařazováni do běžné společnosti. A to se týká především otázky dětí, jejich vzdělávání i například hygienických návyků, protože právě ghetta bývají semeništěm nakažlivých chorob i odbytištěm dealerů drog a v nemalé míře zde »pracují« i lichváři.

Dotkl se vašeho kraje nějak nyní hodně diskutovaný problém uprchlíků?

Tento problém se dotýká snad každého občana. V utečeneckém táboře v Zastávce u Brna je zatím relativní klid. Dá se však předpokládat, že počty uprchlíků se budou zvětšovat. A tento problém by měla řešit nejen Evropská unie, ale především světové velmoci. Neboť, co si budeme nalhávat, byly to Spojené státy, které nemalým dílem přispěly k exodu těchto utečenců.

Sledujete i celostátní politiku? Jaké kroky současné vlády se vám líbí, a co naopak vás nejvíce štve? Plní podle vás vláda své sliby?

Celostátní politiku snad ani nelze nesledovat, neboť se dotýká velmi citelně každého z nás. Některé kroky současné vlády jsou beze sporu alespoň částečnou nápravou činnosti vlády Nečasovy. To však neznamená, že jako celek mě její jednání uspokojuje. Každý z vládních subjektů si hraje především sám na sebe a pro občany to často vypadá tak, že tím hlavním, kdo vládu řídí, je Andrej Babiš. Co se týče plnění vládních slibů, ČSSD měla ve svém programu jako hlavní bod Stop církevním restitucím. Dnes nezbývá, než se jen smutně pousmát, jak Bohuslav Sobotka na své tolik proklamované sliby zapomněl. Církve bohatnou a obce a města často na tyto restituce velmi doplácejí. Poklonkování místopředsedy vlády Bělobrádka sudetským Němcům je kapitolou, kterou snad není nutné ani komentovat. Místopředseda Bělobrádek by se měl především poklonit těm, kteří »díky« Sudetům přišli nejen o majetek, ale i o životy. A tak mám za to, že kroky současné vlády nelze hodnotit zcela kladně, neboť každý z koaličních partnerů v ní hraje sám na sebe a ne ve prospěch naší republiky a jejích občanů.

Při nadcházejících krajských volbách se očekává nástup hnutí pana Babiše. Jak rozumíte jeho popularitě? Čím si lidi získává?

Vzpomeňme na popularitu Jiřího Paroubka, která v některých momentech pro ČSSD znamenala i 38 %. Průzkumům příliš nevěřím, neboť kouzla, která se s nimi dají provádět, mnohdy působí až úsměvně. Záleží především na lidech, komu dají v krajských volbách svou důvěru. Myslím, že budou velmi pečlivě zvažovat, kdo je kdo a potenciál lidí kandidujících za hnutí ANO Andreje Babiše není až tak hvězdný. O tom konečně svědčí i rozpadající se koalice v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích a dalších městech. A tak počkejme na to, až miliardáři Babišovi vystaví účet občané, kteří mají ve většině případů velmi dobrý odhad a krajské kandidáty budou hodnotit podle jejich minulé činnosti a prospěšnosti pro kraj.

Jan STERN