Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příležitost, která se nemusí opakovat

 

 

 

V ústeckém domě kultury se sešli delegáti a hosté krajské konference KSČM Ústeckého kraje. Mezi hosty byli předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip, poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf, poslanci KSČM PS Parlamentu ČR za Ústecký kraj Gabriela Hubáčková, Hana Aulická Jírovcová, Josef Šenfeld, senátor Václav Homolka, poslanec Saského parlamentu Hajko Kozel, krajští zastupitelé a další.

V úvodním slově zhodnotil práci komunistů Ústeckého kraje předseda KV KSČM a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Upozornil na situaci po předčasných parlamentních volbách, kdy hrozí, že nově ustavená vláda bude preferovat centralizaci na úkor krajů.

Hlavním problémem Ústeckého kraje je vysoká nezaměstnanost. V kraji je 66 tisíc registrovaných nezaměstnaných. Meziročně přibylo 4,5 tisíce nových žadatelů o práci. Boj s nezaměstnaností bude napříště jedním z hlavních úkolů vedení kraje. Cílem je do roku 2020 dostat kraj ve statistice nezaměstnanosti na průměr České republiky.

Podle Bubeníčkových slov se KSČM učí vládnout, ani po roce se nepodařilo vše vyřešit. Například složitá problematika Krajské zdravotní, a. s., mimochodem se 6000 zaměstnanci největšího zaměstnavatele v kraji, ještě bude hodně zaměstnávat (zastavily se netransparentní projekty, odvolali se ředitelé, řeší se složitá finanční situaci atd.).

Velkým úspěchem je rozběhnutí Regionálního operačního programu Severozápad, i když kraj musel zaplatit, společně s Karlovarským krajem, korekci. »Pakt zaměstnanosti, který jsme vyhlásili, by měl pomoci řešit již zmíněnou situaci s rostoucím počtem lidí bez práce. Hodně nám pomohli kolegové z Moravskoslezského kraje.

Problémem k řešení se stávají Krušné hory. Náhradní výsadba je na konci dožití a vytěžení a nové osázení bude stát kolem šesti miliard Kč. Bude muset pomoc nová vláda, stejně jako s ‚Kotlíkovou dotací‘.

Stoupá zájem o členství ve straně, vážíme si toho, ale je třeba posoudit, proč se k nám někteří hlásí. Zda to je z opravdového zájmu, nebo zda nejde o jiné pohnutky,« vypočítával Bubeníček.

Nesmíme se uspokojit

Filip hovořil o současném stavu při sestavování vlády. »Budeme jedinou levicovou opozicí v PČR. Prezident republiky si chce zvát jednotlivé ministry na individuelní pohovory, zahajuje cesty po krajích (Karlovy Vary). Vláda tak může být jmenována i koncem února. Považuji za úspěch, že KSČM má tři předsedy výborů. Nepodařilo se prosadit výbor životního prostředí, ale máme výbor pro veřejnou správu,« řekl Filip.

K hodnocení voleb dodal, že se nemůžeme uspokojit. »Nepodařilo se nám oslovit nespokojené lidi. Bohužel nás mnozí vidí jako součást polistopadového establishmentu. Za námi musí být vidět práce. V podzimních volbách chceme dosáhnout dobrých výsledků. Nejsme součástí establishmentu. Ústí bude etalon, na kterém budeme stavět, a taky na Moravskoslezském kraji, bohužel zatím ne na kraji Karlovarském. Úkol to bude těžký, ne jako úkol přijmout ročně jednoho člena strany v každé organizaci,« varoval Filip.

Ve volbách pak byl opětovně předsedou Ústeckého KV KSČM zvolen Oldřich Bubeníček. Konference navrhla Jaromíra Kohlíčka za vedoucího kandidáta pro volby do EP a za další kandidáty byli navrženi Jaroslav Dubský, Miloslav Ransdorf, Jiří Maštálka, Kateřina Konečná a Lubomír Ledl.

»Volby do Evropského parlamentu a podzimní komunální volby nám dávají velkou šanci navázat na dobré výsledky krajských a parlamentních voleb. Musíme mít na kandidátkách známé osobnosti a lidi schopné převzít zodpovědnost. Musíme táhnout za jeden provaz. Nesmíme prohospodařit komunální volby. Máme příležitost, která se nemusí opakovat. Chceme, aby se situace v kraji výrazně zlepšila. Chci, aby byla spolupráce se všemi, kteří chtějí,« řekl Bubeníček v závěrečné řeči.

TEXT a FOTO - Petr BRÁZDA