Jdi na obsah Jdi na menu
 


Privatizaci nemocnic platí zaměstnanci nižší mzdou

6. 5. 2018

 

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odborářům přislíbili, že vláda v demisi dodrží slib předchozího kabinetu a navýší od příštího roku tarifní platy a mzdy zdravotníků o slíbených deset procent.

»Dohodli jsme se, že příští rok bude naplněn vládní slib, který byl dán v roce 2016, že se zaměstnancům ve zdravotnictví zvýší platy a mzdy o 10 procent,« řekla předsedkyně Odborového svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Považuji za důležité, že premiér i ministr si vyslechli informace týkající se rozdílného odměňování zaměstnanců v jednotlivých nemocnicích, uvedla. Sjednocení odměňování v nemocnicích – obchodních společnostech a nemocnicích – příspěvkových organizacích označila za základní stabilizační prvek.

Zdravotníci vloni dostali o deset procent víc k tarifům, v předchozích dvou letech po pěti procentech. »Za minulé koaliční vlády jsme navyšovali celkově o 30 procent mzdy. Bylo to o 65 miliard navíc,« vyčíslil Babiš. »Diskuse byla bouřlivá,« řekl o jednání s odboráři. S kolegou Vojtěchem máme ten resort v gesci 140 dní, připomněl premiér.

Systém potřebuje změnu

V minulosti jsme resort kritizovali, že nehospodaří efektivně, transparentně, že dlouhodobě není řešen nedostatek personálu, lékařů i sester. Navštívili jsme mnoho nemocnic, ale při návštěvách diskutujeme s managementem a ne vždy dostáváme takové informace, jaké jsme dostali dnes, přiznal Babiš.

Systémová opatření, po kterých volají odboráři, jako narovnání tarifů nebo příplatky na směnnost u lůžkové péče nebyly podle předsedy vlády řešeny. »Chceme změnit systém, kdy kraje bojují o sestry, a systém se tak požírá sám. Ale na to se musí změnit legislativa. Půjdeme se podívat do nemocnic, kde ředitelé nerespektovali nařízení, dostali peníze a do mezd je nedali,« slíbil Babiš.

Slibem nezarmoutíš

»Potvrdili to, co bylo slibováno už v minulých letech,« řekla Haló novinám Soňa Marková (KSČM), stínová ministryně zdravotnictví. »Je ovšem otázka, jak docílit, aby sestry a další nelékařský personál, který pracuje v nemocnicích zřizovaných státem a v nemocnicích zřizovaných jiným subjektem, většinou krajem, měli mzdy a platy srovnatelné. Rozdíl mezi odměnami je 5000 až 8000 korun. Je dobré slíbit, že ano – slibem nezarmoutíš – ale musí se také zajistit jak, aby se to dostalo skutečně tam, kde to personál potřebuje. Zdravotní péče je pořád ještě pro většinu lidí tím nejdůležitějším, tak si to snad odbory pohlídají,« uvedla Marková.

Podle Vojtěcha resort v minulosti vykazoval řadu neefektivit, nyní se pod jeho vedením snaží především ucpat díry, jimiž peníze odtékají. Pro příští rok se počítá s navýšením výdajů na zdravotnictví na 319 miliard, to je o 18 miliard více než letos, dodal ministr.

Dramatické jednání

»Byla to opravdu dramatická atmosféra, protože lidé říkali pravdu,« řekl o jednání odborářů s představiteli vlády předseda ČMKOS Josef Středula»Jsem rád, že pan premiér zmínil, že příště se v nemocnicích setká s odborovými představiteli. Bojovali jsme s ministry Julínkem a Hegerem o privatizaci nemocnic. Teď tu máme výsledek privatizace – zaměstnanci ji platí svou nižší mzdou. To je neakceptovatelné. Jsem také rád, že tu zaznělo, že nejlepší zdravotní sestra je ta z minulé doby, která má střední školu – ne vysokou – a umí svou práci velmi dobře,« uvedl Středula.

Odboráři žádají, aby se do budoucna navyšování mezd týkalo i sanitářů a dalšího nižšího personálu. Podle Vojtěcha bude prioritní právě podpořit zaměstnance ve směnném provozu.

Průměrná hrubá mzda všeobecných sester je podle odborů od 24 500 do 29 570 korun měsíčně podle délky praxe. Plat zaměstnanců ve státních zařízeních je od 25 700 do 34 160 korun.

(ng)