Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč nechtějí znát pravdu o privatizaci?

FOTO - wkyt.com
 

 

Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) neuspěl ve sněmovně s žádostí, aby ministři vnitra a spravedlnosti informovali poslance o počtu a stavu vyšetřování trestných činů souvisejících s privatizací.

Chtěl také zprávu, kolik lidé státu dluží za nezaplacené privatizace a co stát podniká pro získání těchto peněz. U řady případů podle něj hrozí promlčení. »Zejména požaduji zveřejnit počet vedených soudních sporů státem vůči těmto privatizátorům, počet již promlčených případů a počet případů, které se promlčí v roce 2016. Dále bych rád, aby v informaci zaznělo, jaké kroky činí odborné útvary ministerstev, případně policejní složky, resp. na ministerstvu spravedlnosti státní zastupitelství, aby k promlčení nedošlo. Je také otázkou, jestli ministerstva připravují novelu trestního zákona, která by se týkala postupu vlády, resp. obou ministerstev, aby nedocházelo k poškozování majetku státu,« vysvětlil sněmovně Filip.

Pokud byla zjištěna pochybení v práci státních úředníků, zejména za posledních deset let, tedy v období obecného promlčení trestného činu úřední osoby, ať už jde o překročení pravomoci veřejného činitele, příp. neplnění povinnosti při správě cizího majetku, Filip chtěl vědět, zda se takové trestné činy úředníků vyšetřují, případně byly podány obžaloby, a jak postupuje stát dál. V případě zjištění škod velkého rozsahu chtěl Filip vědět, zda je vláda připravena vydat zvláštní normu, která by přinesla navrácení státu ukradeného majetku zpět do jeho správy.

Další exekuce kvůli neplacení alimentů

S návrhem na změnu programu ve sněmovně uspěl Zdeněk Ondráček (KSČM). Většina poslanců souhlasila s tím, aby bylo na čtvrteční jednání zařazeno projednávání návrhu novely exekučního řádu, kterou připravil s kolektivem poslanců napříč politickým spektrem. Je jednoduchá. O řidičák by měli přijít i ti neplatiči alimentů, jejichž potomkům je od 18 do 26 let a studiem se připravují na povolání. Zatím to platí u mladších potomků, a zkušenosti ukazují, že opatření zabralo.

Ani trojí neúspěch na předcházejících schůzích neodradil Tomia Okamuru od návrhu, aby sněmovna vyzvala vládu k vypsání referenda o vystoupení ČR z EU. Jan Farský (TOP 09) znovu neprosadil návrh, aby se dolní komora vrátila k výroku ministra Andreje Babiše (ANO) o »minimálně čtyřech pěti« zlodějích mezi poslanci. Farský upozornil, že šéf ANO opakovaně odmítl upřesnit, které členy komory pokládá za zloděje. Chtěl proto, aby sněmovna přiměla vicepremiéra k omluvě.

(ku, jad)