Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proti smlouvě TTIP

FOTO - Pavel KAŇKA

 

 

Na nebezpečí, která v současnosti přinášejí globální obchodní a investiční dohody spotřebitelům, pracujícím a občanům, upozorní v sobotu 18. dubna protesty na stovkách míst většiny států EU a na padesátce míst USA; v ČR se uskuteční v Praze, Brně, Ostravě a Opavě. Zaznělo to na čtvrteční tiskové konferenci kampaně »Špatný vTTIP« v Praze.

Již o den dříve bude v Brně na křižovatce Joštova-Česká k dispozici europetice proti Transatlantické dohodě o obchodním a investičním partnerství (TTIP) mezi EU a USA a jejímu »předskokanovi« mezi EU a Kanadou (CETA).

V sobotu v Brně, Ostravě a Praze proběhne informační a osvětová »Guerilla v obchodech«. V metropoli se pak ve 14 hodin na smíchovském náměstí 14. října sejde demonstrace, na niž naváže pochod na Palachovo náměstí. V Brně na Svitavském nábřeží pořádají kritici smluv od 11. do 13. hodin »TTIP-free piknik« s debatou o dopadech tzv. volného obchodu na zemědělství a potravinářství. V Ostravě od 15 hodin ve Staré aréně na Masarykově náměstí se krom sběru petičních podpisů uskuteční panelová diskuse a divadelní představení, vše pod názvem »TTIP – dobrý tip, nebo špatný vtip?«. V Opavě v deset hodin postaví petiční stánek na Dolním náměstí.

Na včerejší tiskovce prostřednictvím skype vystoupili i politoložka Melinda St. Louisová z Global Trade Watch (USA) a autor rozsáhlé analýzy CETA Scott Sinclair z Kanady. Ten za největší riziko smluv označil institut tzv. regulatorní spolupráce, tj. systém, kdy korporace budou s předstihem informovány o regulačních záměrech vlád a tudíž budou mít čas na protiopatření, lobbing, manipulaci médií a občanů atd. Zaoceánští kritici se podivují minimální ostražitosti české vlády, která má k 1600 stranám textu CETA prý jen asi šest stran připomínek, zatímco vlády vyspělých států stovky. V té souvislosti koordinátorka kampaně »Špatný vTTIP« Petra Němcová poukázala i na nesolidárnost vlády ČR, která s odkazem na údajnou slabou vyjednávací pozici se zdráhá odstoupit od velmi nevýhodné smlouvy s USA o arbitrážích a žádá po EK, aby patřičnou doložku (ISDS) s lepšími podmínkami vyjednala pro všechny státy EU – ovšem včetně těch, které ji nemají a zásadně odmítají (SRN, Francie apod.), neboť v právním státě s kvalitními soudy není třeba.

Europetici proti TTIP dosud v Evropě podepsalo na 1,6 milionu lidí, v ČR jde o tisíce.