Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průmysl je český sotva z poloviny

31. 10. 2014

Areál montážního závodu automobilů TPCA v Kolíně. Ilustrační FOTO - www.kleineidam.cz

 

 

»Český« průmysl je skutečně český jen z asi 40 až 50 procent. Klíčový je vliv Německa a Spojených států. V časopise Statistika & My to uvedl Český statistický úřad. Podniky pod zahraniční kontrolou hrají nejvýznamnější roli v automobilovém průmyslu, naopak v českých rukou je nejvíce výroba nábytku.

V roce 2012 dosáhly firmy pod zahraniční kontrolou v průmyslu celkových tržeb 3,02 bilionu korun, což bylo 58,9 % celkových tržeb. Přidaná hodnota vytvořená těmito podniky, která zároveň signalizuje význam z hlediska ekonomického výkonu, dosáhla 501 miliard Kč. To je přesně polovina průmyslu celkem.

»Celkem jednoznačně lze prohlásit, že tuzemský průmysl je převážně pod vlivem zemí Evropské unie. Podniky s vrcholovým vlastníkem na jejím území mají na celkových tržbách podíl 40 %, vytvořily 34,4 % přidané hodnoty a daly práci 31,3 % zaměstnanců v průmyslu,« uvedl vedoucí oddělení statistiky průmyslu Jan Ernest.

Klíčový je vliv Německa. Průmyslové firmy s německými vlastníky se na tržbách podílejí z 22,2 %, na tvorbě přidané hodnoty ze 17,9 %. Na druhém místě jsou Spojené státy. Firmy s vlastníky z USA mají pětiprocentní podíl na celkových tržbách a na tvorbě přidané hodnoty se podílejí z šesti procent. Mezi další země s významnější přítomností v tuzemském průmyslu patří Francie, Švýcarsko, Velká Británie, Rakousko nebo Japonsko. Naopak Rusko v ČR ovládlo poměrně málo podniků.

Česká republika patří v Evropě k zemím, kde podniky pod zahraniční kontrolou hrají vůbec nejvýznamnější roli. Zatímco v EU bylo pod kontrolou jiné země 31,9 % přidané hodnoty, v ČR je to 58,3 %. Vyšší podíl zaznamenaly jen Slovensko (61,8 %), Maďarsko (66,2 %) a Irsko (83,4 %). Naopak význam zahraničních investorů je malý v Itálii (18,3 %), Německu (22 %) či Chorvatsku (22,4 %).

Pro zahraničního vlastníka pracovalo v ČR 546 tisíc zaměstnanců, tedy 45,1 % z celkového počtu. »Podíl přidané hodnoty na zaměstnance také naznačuje, že v podnicích pod zahraniční kontrolou je produktivita o něco vyšší, než v těch tuzemských. Tento jev ale nelze připsat pouze vlastnické struktuře, protože ve větších podnicích bývá větší i produktivita,« vysvětlil Ernest.