Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin: Západu ustupovat nebudeme

ILUSTRAČNÍ FOTO - de.wikipedia.org

 

 

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek před vedením tajné služby FSB prohlásil, že situace země se zlepší jedině v případě, že Rusko nebude ustupovat Západu, ale naopak zvětší svou sílu.

Pochválil kontrarozvědku za to, že vloni polapila tři stovky cizích agentů, avšak varoval, že další úklady západních tajných služeb lze čekat zejména v období parlamentních a prezidentských voleb v letech 2016 a 2018. »Neustávají pokusy západních tajných služeb využít ke svým cílům společenské nevládní organizace a zpolitizovaná uskupení především k diskreditaci režimu a destabilizaci vnitřní situace v Rusku,« řekl.

Putin čelil na přelomu let 2011 a 2012 mohutné vlně protivládních demonstrací, které odstartovaly právě protesty proti údajnému falšování výsledků parlamentních voleb v prosinci 2011. Protestní hnutí ale o pár měsíců později vyhnilo, když byl potřetí zvolen ruským prezidentem.

Službu FSB, která je nástupkyní KGB, v níž Putin sám sloužil, včera prezident vyzval, aby nepřipustila novou destabilizaci Ruska. Putin ujistil o své ochotě k dialogu s opozicí a se všemi, kdo obsažně kritizují poměry v zemi. Ale nemá podle něj smysl debatovat s těmi, kdo pracují na zakázku z ciziny a v cizím zájmu. Úřady si proto i nadále budou všímat zahraničních zdrojů financování nevládních organizací, prověřovat soulad mezi deklarovanými záměry a skutečnou činností, aby jakékoliv prohřešky postihly.

Putin po návratu do Kremlu prosadil, že nevládní organizace přijímající peníze ze zahraničí se musejí označovat za zahraničního agenta, což je v Rusku vnímáno jako velice hanlivé označení.

Putin kritizoval také pakt NATO, který ožil ve svých aktivitách na východě Evropy: »NATO rozvíjí síly rychlé reakce a posiluje svou infrastrukturu v blízkosti našich hranic. Lze pozorovat snahy porušit jadernou rovnováhu, urychlit vybudování evropské a asijsko-tichomořské části protiraketové obrany,« řekl. Uvedl také, že jednostranné odstoupení USA od dohody o PRO v zásadě podkopalo samé základy moderního systému mezinárodní bezpečnosti. USA rovněž vyvíjejí nové bojové systémy umožňující bleskový globální uder, jakož i válčení ve vesmíru.

»Zastrašit, ani zatlačit naši zemi se nikomu nepovedlo a nepovede. Na všechny vnitřní a vnější hrozby pro národní bezpečnost jsme vždy měli a vždy budeme mít adekvátní odpověď,« ubezpečil Putin. Situace se podle něj změní k lepšímu jedině v případě, že se Rusové nenechají přimět k ústupkům.

Ruský prezident také řekl, že se Moskva snaží o to, aby se situace na Ukrajině, postižené občanskou válkou, vrátila k normálu. Ale taková nezávislá politika i pomoc postiženým budí »neskrývané podráždění našich - jak obvykle říkáme - kolegů a partnerů«, kteří pro zadržování Ruska využívají celé spektrum prostředků, od snah o politickou izolaci přes ekonomický nátlak až po informační válku a prostředky tajných služeb. Kontrarozvědka jen vloni v Rusku ukončila činnost 52 cizích rozvědčíků a 290 agentů cizích tajných služeb...