Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin na Krymu

 

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu zahájil dvoudenní návštěvu Krymu. Spolu s ním přijela prakticky celá politická špička Ruska. Konalo se tam ten samý den zasedání Rady bezpečnosti Ruska, ve čtvrtek se prezident sejde se členy jednotlivých frakcí Dumy.

K poslancům má Putin přednést projev. V předvečer návštěvy ruská vláda schválila federální rozvojový program, podle něhož Moskva hodlá uvolnit na hospodářský a sociální rozvoj Krymu do roku 2020 částku 681 miliard rublů (asi 390 miliard korun).

Podle ruského vicepremiéra Dmitrije Kozaka bude daleko největším projektem stavba mostu, který má východní mys Krymu spojit s ruskou pevninou. Budování mostu přes Kerčský průliv má začít už letos, projekt přijde ruskou státní pokladnu na 247 miliard rublů. Krym je zatím odkázán na nespolehlivou trajektovou dopravu.

Cílem investičního programu je hospodářsky propojit poloostrov s ruskou ekonomikou. Kromě pozemní dopravy se má zlepšit i letecké spojení s Krymem tak, aby bylo možné využít místní hotelové kapacity. Jejich využití se letos snížilo zhruba na polovinu, protože ukrajinští turisté na Krym nejezdí a Rusové dávají přednost zahraničním destinacím. Stavět se budou i tábory pro děti, Kreml tvrdí, že každé ruské dítě by mělo mít možnost se dostat na po léta populární krymské prázdniny.

Podle vládního programu se má životní úroveň obyvatel Krymu dorovnat na ruský celostátní průměr. Značné prostředky budou uvolněny na kulturní a sociální rozvoj národnostních menšin.