Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rada postižených žádá zvýšení příspěvku na péči

26. 2. 2015
FOTO - marriagebureau.krantikari.org

 

 

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) žádá zvýšení příspěvku na péči pro handicapované a seniory o deset procent, a to od ledna příštího roku. Usiluje také o to, aby se dávka začala pravidelně valorizovat podobně jako důchody. Vedení rady o záležitosti jednalo už s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), o svém požadavku informovalo i prezidenta Miloše Zemana. Příspěvek na péči vyplácí stát potřebným od roku 2007, výše se dosud nezvedla.

»Máme problém s tím, že ten příspěvek nebyl prakticky nikdy zvýšen. Ceny služeb jsou ale podstatně vyšší. Valorizovat by se mělo asi tak, jako se valorizují důchody,« uvedl předseda NRZP Václav Krása.

Za příspěvek na péči od státu si mají lidé s handicapem a senioři zaplatit pomoc doma či opatrování v nějakém zařízení. Dospělí dostávají podle svého stavu a závislosti na pomoci měsíčně 800, 4000, 8000 a 12 000 korun a děti 3000, 6000, 9000 a 12 000 korun. Na konci loňska pobíralo dávku 331 000 lidí. Proti roku 2007 jich bylo o 75 000 víc. Loni do příspěvků putovalo 20,4 miliardy korun, předloni 19,54 miliardy a v roce 2007 asi 14,6 miliardy.

Podle rady by si desetiprocentní zvýšení příspěvku vyžádalo asi 1,9 miliardy korun. Část sumy by se ale prý státu vrátila zpět, protože by mohl snížit dotace poskytovatelům sociálních služeb. Tuto úsporu odhaduje rada na 400 milionů. Provozovatelé by o peníze prý nepřišli, dostali by je od klientů.

Dřívější analýza ale ukázala, že zhruba dvě třetiny příjemců si za peníze od státu služby u registrovaných poskytovatelů nekupují. Někteří experti a poskytovatelé péče proto doporučovali, aby se dávka vyplácela v poukázkách. Mezi doporučeními se objevilo i to, aby lidé v domácí péči příspěvek nedostávali. Ti, kteří by si za dávku platili profesionální péči registrovaných poskytovatelů, by naopak pobírali od státu víc peněz než dnes.

NRZP se zavedením poukázek nesouhlasí. Je i proti omezování dávky pro lidi, o které se starají doma jejich příbuzní či známí. »Tato úvaha je vadná. Péče doma je vždy lepší a levnější než v ústavu. Pokud by se příspěvky takto změnily, lidé by se zase přesunuli do ústavních zařízení a náklady by se zvýšily,« míní místopředseda rady Jan Uherka.

Ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) už dřív řekla, že se letos bude o vhodném modelu a případných úpravách příspěvku jednat. Ministerstvo chystá novelu zákona o sociálních službách. Podle legislativního plánu by změny měly platit od roku 2017.

Svůj požadavek vedení NRZP předneslo premiérovi, s nímž jednalo minulý týden. Výsledkem schůzky bylo podle Krásy to, že by ministerstvo práce mělo možnosti zvýšení příspěvku propočítat. O záležitosti rada informovala prezidenta. Podle hlavy státu je nutné nejdřív ale říct, kde se peníze uberou, když se příspěvek zvýší. Zeman podle Krásy zmínil případné omezení dávek na bydlení, které končívají v nevyhovujících ubytovnách.