Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ransdorf obvinění odmítá

FOTO - archiv Haló novin
 

 

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf ve svém prohlášení uvedl, že v Curychu měl v doprovodu tří Slováků zprostředkovat komunikaci mezi tamní bankou a jejím klientem, od něhož měl plnou moc. S tímto vlastníkem »významného konta« s iniciálami V.H. prý banka deset let nekomunikuje.

»Mám čisté svědomí a ničeho, co by bylo v rozporu se zákonem, jsem se nedopustil. Žádám, aby byly zveřejněny, pokud existují, kamerové záznamy mého jednání ve Švýcarské konfederaci v budově Kantonální banky,« uvedl Ransdorf v tiskové zprávě.

Podle něj se lidé kolem pana V.H. domnívali, že europoslanec s bankou otevřít komunikaci, a proto ho prý vybavili plnou mocí, která jej k tomuto jednání opravňovala. »Odmítám tezi, že by šlo o výběr jakékoli sumy z této banky. Šlo jen o to, otevřít možnost komunikace s bankou. Je prostě absurdní, aby ten, komu chodí výpisy z účtů, neměl s bankou, kde má konto, kontakt. Ale k žádnému setkání se zástupci banky nedošlo,« napsal Ransdorf.

Místo bankovních úředníků se totiž dostavila ochranka a europoslanec byl spolu s trojicí slovenských občanů převezen z banky na služebnu. »Tuto policii přivolala banka, aniž by s námi jednala,« vysvětlil Ransdorf a odmítl tudíž verzi, že by byl zatčen přímo v bance.

Teprve na služebně prý policie Ransdorfovi sdělila obvinění, že falšoval příslušné dokumenty. Falšování se však podle svých slov nemohl dopustit, protože kopie dokladů údajně dostal bezprostředně před návštěvou banky.

Švýcaři zadrželi Ransdorfa ve čtvrtek a formálně propustili v pátek večer. Na svobodu se ale dostal až v sobotu dopoledne kvůli čekání na povolení, že se může jako cizinec vrátit do České republiky. Tam dorazil vzhledem k únavě až v neděli dopoledne. S vedením strany však Ransdorf podle odpoledního vyjádření mediálního úseku ÚV KSČM nadále nekomunikuje.

(red)

 


 

Vyjádření KSČM ke kauze Ransdorfa

Europoslankyně Ing. Kateřina Konečná dnes obdržela prostřednictvím e-mailu od asistentky Miloslava Ransdorfa Heleny Suché jeho prohlášení a žádost o zaslání vedoucím představitelům strany. KSČM s politováním konstatuje, že europoslanec Ransdorf přes veškerou snahu nekomunikuje s vedením strany a bude proto oficiálně vyzván, aby osobně orgánům strany předložil veškeré dostupné doklady týkající se této politováníhodné kauzy a odpověděl na případné dotazy ze strany vedení KSČM.

Mediální úsek ÚV KSČM, 6. 12. 2016