Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecký lid psal historii, Tsipras už dnes premiérem

26. 1. 2015
FOTO - Dagmar TICHÁ, exkluzivně pro HaNo

 

AKTUALIZOVÁNO

Levicová strana SYRIZA nedělní předčasné parlamentní volby v Řecku přesvědčivě vyhrála, a sestavila už i koalici. Vládnout bude s menší stranou Nezávislí Řekové. Ve 300členném parlamentu budou mít obě formace dohromady pohodlnou většinu 162 poslanců.

»Řecký lid dnes psal historii,« řekl v neděli předseda strany SYRIZA Alexis Tsipras v projevu před jásajícím davem na jednom z aténských náměstí. Vítězstvím jeho strany Řecko prý opouští politiku úsporných opatření a vymaňuje se z dosavadního ponížení. Následovat prý bude »radikální změna«, která zemi vyvede ze začarovaného kruhu šetření a Řecko podle něj přinese naději celé Evropě.

Tsipras bude možná podle zdrojů Reuters uveden do funkce premiéra již dnes.  Novou vládu by mohl oznámit už v úterý večer, nejpozději prý ve středu dopoledne.

SYRIZA po sečtení téměř všech hlasovacích lístků získala 36,3 procenta hlasů a i se zákonným bonusem 50 křesel pro vítěze má podle agentur ve 300členném parlamentu 149 poslanců. Druhá skončila dosavadní vládní pravicová strana Nová demokracie se ziskem 27,8 procenta hlasů. Třetí místo obsadil fašistický Zlatý úsvit s 6,4 procenta hlasů. Ostatní formace, včetně komunistů (KKE), které se dostaly do parlamentu, obdržely kolem pěti procent. KKE konkrétně podle vlastního webu 5,5 %!

(cik)

Podrobné zpravodajství o řeckých volbách čtěte v úterních tištěných Haló novinách.