Jdi na obsah Jdi na menu
 


Referenda v Doněcku a Luhansku úspěšná

13. 5. 2014

 

 

 

Proruští aktivisté v neděli na východě Ukrajiny pořádali místní referenda o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti. Plebiscity, které vláda v Kyjevě i západní země tendenčně považují za nelegální, se konaly za relativně hojné účasti voličů, ozbrojených nepokojů bylo minimum.

Podle agentur bylo včera ráno v době zahájení referenda slyšet střelbu a výbuchy granátů na okraji města Slavjansk. Agentura AFP napsala, že se střílí »na frontové linii« u obce Andrijivka, která leží na jih od Slavjansku. Podle AP se bojovalo kolem městské televizní věže a podle ministerstva obrany tam byl zraněn jeden voják. Síly domobrany podle agentury RIA Novosti mluvily o obětech na životech.

Mluvčí prezidenta včera oznámil, že vládní bezpečnostní síly pokračovaly v tzv. operaci, při níž podle Kyjeva padlo mnoho separatistů. »Ve finální fázi je protiteroristická operace v oblasti měst Krasnyj Lyman, Slavjansk a Kramatorsk,« uvedl mluvčí Serhij Pašinskyj.

Napjatá je situace rovněž v jihoukrajinském přístavu Mariupol, kde v noci na sobotu vyhořela část radnice. Atmosféru v tomto průmyslovém centru v jižní části Doněcké oblasti vyostřily páteční boje mezi stoupenci federalizace a vládními silami, během nichž zahynulo nejméně 20 lidí. Proruští aktivisté mluví dokonce o čtyřech desítkách...!

V Oděse si včera připomněli jatka z 2. května, kdy ukrajinští neonacisté a rowdies dovezení ze západu země rozpoutali po vyprovokování potyček hořící peklo v domě odborových svazů. Za oběť mu padlo na 40 ruských Oděsanů, včetně civilistů, kteří se v místě střetů vyskytli náhodou.

Plané sliby Turčynova

»Majdanský« prezident Turčynov v sobotu nabídl separatistům jednání a prohlásil, že případná federalizace východních regionů podle něj znamená sebedestrukci. Ti, kteří hlasují pro samostatnost, si prý neuvědomují, že to přinese úplný rozvrat ekonomiky, sociálních programů a vůbec života většiny obyvatelstva. Ukrajinská vláda na oko nabízí východním regionům větší míru autonomie, na federalizaci země však přistoupit nechce.

Organizátoři referend během včerejška hlásili velký zájem lidí o hlasování a podle reakcí voličů je patrné, že do hlasovacích středisek přicházeli především zastánci samostatnosti.

Před některými středisky v Doněcké oblasti stály ráno podle agentur dlouhé fronty. A do těch začali včera náhodně pálit ve městě Krasnoarmejsk žoldáci ukrajinské Národní gardy. Padli jim za oběť dva nevinní lidé. Ani obsazení čtyř škol s volebními místnostmi ale nakonec k narušení referenda nevedlo!

Šéf volební komise v Doněcku Roman Ljagin, citovaný agenturou Interfax, potvrdil, že do 15:00 hlasovalo v Doněcké oblasti 69,21 % voličů. V Luhanské oblasti mělo ve stejné době podle tamního mluvčího Vasilije Nikitina odhlasováno dokonce přes 78 % voličů.

Lídr doněckých proruských aktivistů oznámil, že ihned po zveřejnění výsledků referenda vytvoří oblast vlastní státní orgány a bude ukrajinské jednotky považovat za okupační!

Znění otázek plebiscitu

Voliči v Doněcké oblasti podle agentury ITAR-TASS odpovídali na otázku: »Podporujete nezávislost Doněcké lidové republiky?« Naproti tomu luhanští na otázku: »Podporujete státní samostatnost Luhanské lidové republiky?«

V Doněcké oblasti hlasování skončilo ve 22:00, v Luhanské byl konec stanoven na 20:00. Organizátoři v Luhansku chtějí výsledky oznámit již dnes, nejpozději zítra.

Západní představitelé během víkendu označili referenda za nelegální. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande kromě toho opět vyzvali Moskvu, aby viditelně snížila počet svých sil u hranic s Ukrajinou.

Američané po boku fašistů

Naopak jiný závažný fakt Merkelové s Hollandem nevadí... Na Ukrajině totiž působí na straně prozatimní vlády kolem 400 amerických žoldnéřů. Napsal to včera na svém webu německý nedělník Bild am Sonntag s odvoláním na zpravodajské zdroje přímo z úřadu německé kancléřky.

Podle informací týdeníku jde o elitní vojáky americké firmy Academi. Byli už také nasazeni proti proruským silám v okolí města Slavjansk na východě Ukrajiny. Kdo tyto žoldnéře najal, není oficiálně jasné. Spolková zpravodajská služba (BND) nicméně o jejich nasazení na Ukrajině informovala už 29. dubna.

Zprávy o účasti zahraničních námezdních vojáků na straně ukrajinských vládních sil se v posledních týdnech objevují stále častěji. Academi, která byla dříve známa jako Blackwater a působila například v Iráku a Afghánistánu, ale svou účast v polovině března popřela.

Agentura DPA ke zprávě nedělníku Bild am Sonntag nicméně poznamenala, že BND získala informace o nasazení žoldnéřů firmy Academi od amerických tajných služeb.