Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řešme skutečné problémy, ne lustrace

 

Pavel Kováčik: Odehrála se již řada soudních sporů, které prokázaly, že někdo byl v seznamu veden vyloženě neoprávněně.

Nezaměstnanost, nastartování ekonomiky, korupce. To jsou hlavní problémy, které musí Česká republika řešit. Ne lustrační zákon. Ten není aktuální. V nedělním pořadu Partie televize Prima to uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

 

 

Otázka lustrací se opět dostává do hledáčku médií. Důvodem je skutečnost, že příští ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš má problém dodat čisté lustrační osvědčení. To je na základě určité ústavní zvyklosti podmínkou pro to, aby mohl zastávat post ministra. Prezident republiky Miloš Zeman však vyhlásil, že se spokojí s tím, když poslanci alespoň v prvním čtení podpoří novelu služebního zákona. Jejím cílem je sice odpolitizování státní správy a zrušení lustračního zákona neobsahuje, poslanci ODS a TOP 09 nicméně opakovaně při jejím projednávání minulý týden tvrdili opak.

»Smyslem lustračního zákona není někomu v něčem bránit, ale bránit společnost před lidmi, kteří selhali tím, že porušili tehdy daná pravidla hry,« zopakoval na Primě nový předseda ODS Petr Fiala. Není podle něj přípustné, aby jednou selhavší jedinec měl vliv na řízení této společnosti. »Pokud by to bylo bráno optikou kolegy Fialy, tak potom by pod lustrační zákon měli spadat i všichni, kteří selhali v polistopadovém, popřevratovém vývoji, kteří se podíleli na tunelování, rozkrádání, a na všech nepravostech, které vedly k tomu, že občané se dnes na politiku polistopadového vývoje dívají s velkou skepsí,« oponoval Kováčik. Lustrační zákon podle něj není o tom, že někdo selhal, ale pouze o tom, že je někdo veden v seznamu. »Odehrála se již řada soudních sporů, které prokázaly, že někdo byl v tom seznamu veden vyloženě neoprávněně, anebo že v něm vůbec nebyl,« vysvětlil předseda komunistických poslanců. Poukázal tím na případy, kdy se držitelé pozitivních lustračních osvědčení u soudů úspěšně domohli očištění svého jména.

Fiala předložené argumenty samozřejmě vyvrátit nemohl, proto se omezil pouze na uštipačné konstatování, že je úsměvné a smutné, že nás o demokracii poučuje člen komunistické strany. Kováčik podle něj nemá morální právo takto hovořit.

Fiala opět předložil svůj oblíbený příklad s řidičákem, o němž hovořil i ve sněmovně. »Kdybychom chtěli, aby nás vozil řidič, který v důsledku nějakého přestupku přišel o řidičské oprávnění, tak bychom opravdu udělali to, že bychom změnili zákon? Nebo bychom ho radši neměnili a dali tam jiného řidiče?« uvedl před poslanci. Podle Kováčika však jde o značně pokulhávající příměr. »Řidiči, který přijde o řidičský průkaz, je tento po nějaké době a po splnění určitých kritérií zpravidla vrácen. Nikdy není odňat na doživotí,« uvedl. To ovšem lustrační zákon nesplňuje. Kováčik podotkl, že lustrační zákony byly původně přijímány na pět let, osobně by prý chápal jejich prodloužení na deset let, ale nyní už je podle něj čas tyto zákony zrušit. Návrh KSČM na zrušení těchto nesmyslných zákonů již leží ve sněmovně.