Jdi na obsah Jdi na menu
 


Respekt a rovnost, vzkázal Putin do USA

Vladimir Putin. FOTO - olympictalk.nbcsports.com

 

 

Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem je možné rozvíjet jen na principu vzájemné rovnosti. V novoročním vzkazu adresovaném prezidentovi USA Baracku Obamovi to uvedl jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Zároveň připomněl, že Rusko a USA jsou zodpovědné za světový mír. Kreml ve středu na webu zveřejnil část Putinových přání světovým státníkům.

»Ve svém přání americkému prezidentovi Baracku Obamovi ruská hlava státu upozornila, že v nadcházejícím roce si obě země připomenou 70. výročí vítězství, za které v protihitlerovské koalici bojovaly bok po boku,« uvedl tiskový odbor Kremlu. »Ruský prezident připomněl odpovědnost Ruska a USA za péči o světový mír a stabilitu a jejich mimořádnou roli v tom, že čelí světovým výzvám a hrozbám.« V textu zveřejněném na kremelském webu Putin rovněž uvedl, že »úspěšné rozvíjení bilaterálních vztahů je možné jen na základě vzájemné rovnosti a respektu«. V uvedeném výčtu na webu nechybí například německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron či francouzský prezident Francois Hollande, ale také maďarský premiér Viktor Orbán, který kritizuje západní sankce vůči Rusku.

Láska k vlasti povznáší

V novoročním projevu Putin prohlásil, že návrat Krymu do Ruska je jednou z nejdůležitějších událostí ruské historie. Proruští obyvatelé poloostrova Krym rozhodli o připojení se k Rusku loni v březnu na základě platného referenda. »Láska k vlasti je jedním z nejsilnějších a nejvíce povznášejících citů,« uvedl prezident. Ruský patriotismus se plně projevil v »bratrské podpoře obyvatel Krymu a Sevastopolu, kteří se rázně rozhodli vrátit se domů«. »Tato událost zůstane navždy jedním z nejdůležitějších milníků historie naší vlasti,« dodal Putin.

Přes západní sankce uvalené na Rusko kvůli rozhodnutí Krymu však do nového roku Putin ve své řeči pohlédl s jistým optimismem: »Tento rok bude takový, jaký si ho sami uděláme, jak efektivně, tvořivě a účinně se každý z nás zapojí.«

Vzhledem k tomu, že prezidentův projev se tradičně vysílá krátce před půlnocí místního času, vyslechli si jeho slova nejprve obyvatelé nejvýchodnější části Ruské federace. V Moskvě zazněl před 22.00 SEČ.

Kyjev bude dál válčit

Ukrajina zvítězí ve válce vedené na východě země s proruskými separatisty, podporovanými Ruskem, prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko v novoročním projevu, předneseném netradičně ve společnosti ukrajinských vojáků a dobrovolníků, účastníků bojů s proruskými aktivisty. Nový rok se podle prezidenta stane rokem reforem, které mají Ukrajině otevřít cestu do Evropské unie.

»Rok, který končí, byl nejtěžší v posledních sedmi desetiletích, od roku 1945. Krvelačný nepřítel vztáhl ruku na naše životy, území, svobodu, nezávislost,« hlásal Porošenko, řízený Evropskou unií a především Washingtonem, ve zjevné narážce na Rusko.

»Tuto vlasteneckou válku určitě vyhrajeme, protože je to pro nás válka spravedlivá. Na naší straně je pravda! Bůh je s námi...« »Rok 2015 nebude lehký. Ale věřím, že se do dějin zapíše jako rok startu hlubokých reforem, které otevřou naši cestu ke členství v EU. To je náš sen, který společně uskutečníme,« řekl Porošenko. Ukrajina, která touží podat přihlášku ke členství v unii v roce 2020, čelí vážné hospodářské krizi. V roce 2014 hrubý domácí produkt poklesl o 7,5 % a rozpočet na rok 2015 počítá s úspornými škrty.

Vstřícný Kim

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve čtvrtek vybídl ke zlepšení vztahů na Korejském poloostrově a prohlásil, že je otevřen dialogu s jižním sousedem. Vůdce KLDR v novoročním projevu, odvysílaném státní televizí, odpověděl na jihokorejskou nabídku k obnovení vzájemných rozhovorů. »Pokud jihokorejské úřady chtějí upřímně prostřednictvím jednání zlepšit vztahy mezi Severní a Jižní Koreou, můžeme obnovit pozastavené schůzky na vysoké úrovni,« uvedl Kim Čong-un v projevu.

Jižní Korea v pondělí navrhla KLDR obnovení vzájemných rozhovorů. Pokud Pchjongjang nabídku přijme, mohli by se zástupci přes půl století znepřátelených zemí sejít už v lednu, uvedl tehdy jihokorejský ministr pro sjednocení. Na programu by se mohla objevit například jednání o sloučení rodin rozdělených korejskou válkou či o případné spolupráci na společných projektech. KLDR vzápětí potvrdila, že návrh obdržela, ale bezprostředně se k nabídce nevyjádřila.

Zástupci vlád Severní a Jižní Koreje se spolu naposledy oficiálně setkali loni v únoru, jejich jednání ale větší pokrok ve vzájemných vztazích nepřineslo. V říjnu tříčlenná delegace severokorejských představitelů z nejužšího vládního okruhu překvapivě navštívila závěrečný ceremoniál Asijských her v Soulu, což se pokládalo za vstřícné gesto. Krátce poté se v pohraniční vesnici Pchanmundžom setkali vysocí vojenští představitelé obou zemí, k navrhovanému setkání vládních představitelů ale nakonec nedošlo.

Apel na Němce

Německá kancléřka Angela Merkelová ve svém novoročním projevu k národu vyzvala Němce, aby se nepřidávali k hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které v posledních týdnech pravidelně pořádá mnohatisícové demonstrace v Drážďanech. Kancléřka také zdůraznila nutnost větší soudržnosti Němců.

Organizátoři protiislámských demonstrací v Německu mají podle Merkelové srdce naplněná předsudky, chladem a nenávistí. Ačkoli na svých shromážděních vykřikují heslo »My jsme národ«, které se skandovalo při pádu Berlínské zdi před 25 lety, tak tím prý ve skutečnosti myslí, že přistěhovalci k nim kvůli své barvě pleti či vyznání nepatří. »Proto říkám všem, kteří na takové demonstrace chodí: Nenásledujte ty, kteří je svolávají!« prohlásila Merkelová. Dodala, že je samozřejmé, že Německo pomáhá těm, kteří v zemi hledají útočiště. »Mnoho z nich doslova uteklo smrti,« řekla s odkazem na letošní válečné konflikty a případy násilí.

Ke svým slovům Merkelová připojila životní zkušenosti jistého iráckého Kurda, který se již před lety z obav o život uchýlil do Německa. Řekl prý, že to nejdůležitější pro něj bylo, aby děti mohly bezstarostně dospívat. »Je to snad ta největší poklona, kterou člověk může naší zemi složit. To, že děti pronásledovaných zde beze strachu mohou dospět,« uvedla Merkelová.

Dalším tématem kancléřčina projevu bylo to, aby lidé v tomto roce ještě víc přispěli k soudržnosti a pospolitosti země. »To dělá naši zemi lidskou a úspěšnou,« řekla. Jako paralelu připomněla letošní vítězství Německa na světovém fotbalovém šampionátu. »Cítíme, jaké hodnoty soudržnost v naší zemi má. Je základem našeho úspěchu.«

K jednotě vyzvala kancléřka i na evropské úrovni, především pak v reakci proti Rusku během nynější ukrajinské krize.