Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok kultury Vietnamu

2. 1. 2015
 

 

 

Vietnam uspořádá v příštích dvanácti měsících v České republice rok své kultury. Nabídne celkem 65 koncertů, výstav, seminářů či sportovních akcí. Připomene tak 65. výročí navázání vzájemných diplomatických styků. Od projektu si asijská země slibuje posílení vzájemných vztahů i obchodu a cestovního ruchu.

Československo navázalo s Vietnamem diplomatické styky 2. února 1950, Česko v nich pokračovalo hned od svého vzniku v roce 1993. V současnosti Vietnamci představují po Ukrajincích a Slovácích třetí nejpočetnější skupinu cizinců v ČR. Podle údajů ministerstva vnitra jich v zemi ke konci listopadu žilo 56 703, z nich 45 526 mělo povolení k trvalému pobytu.

»Rok 2015 bude milník ve vztazích. Bude velmi významný,« je přesvědčen vietnamský velvyslanec v Praze Truong Manh Son.

V květnu by měl do Česka přijet vietnamský prezident. Hlava vietnamského státu v ČR ještě nebyla. Předseda vietnamské vlády nás navštívil naposledy v roce 2007. Přicestoval s delegací padesáti podnikatelů. České firmy tehdy podepsaly kontrakty za 3,5 mld. dolarů. Největší zakázkou byla výstavba uhelné elektrárny. Do Vietnamu v minulých letech směřovala i česká rozvojová pomoc.

Podle Truong Manh Sona roční program nabídne v Česku akce ze všech oblastí života - umělecké, kulinářské, sportovní či obchodní. Vietnam se chce představit také jako lákavý turistický cíl. Nejen asijská socialistická republika v ČR, ale také Česko ve Vietnamu uspořádá svůj rok kultury. Také v třímilionové metropoli Hanoj i jinde by se měly konat výstavy, konference či koncerty.

»Věřím, že obě akce přinesou výsledek nejen v kultuře a obchodu,« dodal velvyslanec. »Chceme ukázat, že Vietnam je mírumilovný stát a Vietnamci jsou přátelský národ,« uvedl velvyslanec.

Vietnamci si příští rok připomenou také 70 let od získání nezávislosti a vzniku svého samostatného státu. Uplyne 40 let od porážky USA ve vietnamské válce.

Vietnamské velvyslanectví chystá nyní také oslavy nového lunárního roku, který začne 19. února. Letošní znamení koně z čínského zvěrokruhu v něm vystřídá znamení kozy.