Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhodne se v pátek?

 

 

Dva týdny po rozpadu koalice ANO a ČSSD ve Frýdku-Místku se tvoří nová vláda. Volby vedení města jsou na programu jednání zastupitelů v pátek 6. února.

Sestavení bude složité. ANO získalo ve volbách v zastupitelstvu 15 mandátů. ČSSD má dvanáct křesel, po šesti mají KSČM a Naše město Frýdek-Místek a čtyři zástupce lidovci. ANO se loni po volbách domluvilo na spolupráci s lidovci a uskupením Naše město F-M, nakonec ale podepsalo koaliční dohodu s ČSSD.

»Hnutí ANO stále trvá na své podmínce, aby ve vedení města nebyli lidé, proti nimž je vedeno trestní stíhání,« potvrdil Haló novinám šéf zastupitelů komunistů Ivan Vrba. Nutno připomenout, že jde například i o současného náměstka a bývalého primátora Michala Pobuckého (ČSSD)…

Bývalá primátorka a senátorka Eva Richtrová opustila zastupitelský klub sociálních demokratů na protest proti tomu, že Pobucký chtěl vládnout s hnutím Naše město F-M a KDU-ČSL. Tím padla těsná většina zamýšlené koalice.

Matematicky tak ve hře byla i koalice ANO s komunisty za podpory právě Richtrové, která byla lídrem ČSSD v komunálních volbách a mezi voliči patří k nejoblíbenějším političkám ve městě. »Jednání o této variantě proběhla, většina jediného hlasu je však velmi křehká. Snad se vše vyřeší v pátek, nejhorší variantou by bylo pokračování současného stavu,« doplnil Vrba.

Neshody v koalici vygradovaly kvůli změnám ve vedení městských společností. Na posledním jednání městské rady, jako jediného společníka – akcionáře při výkonu působnosti řádné valné hromady obchodní společnosti DISTEP, a. s., byli odvoláni členové představenstva Milan Valach (ANO) a Jiří Vzientek (ČSSD), s účinností od 5. února. Právě oni si do svých manažerských smluv připsali nárok na stravenky. To byl začátek konce koalice.