Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozpočet 2015? Asi ho schválí jen koalice

ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Poslanci se sejdou letos naposledy. Schůze má trvat dva týdny, což znamená, že mnohé body, většinou předlohy opozice, opět odsunou do nekonečna. Čeká je hlavně rozhodování o státním rozpočtu 2015, prvním, který připravila Sobotkova vláda.

O příjmech, výdajích a schodku ve výši 100 mld. Kč poslanci rozhodli už v říjnu. Nyní mohou navrhovat jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Rozpočtový výbor sněmovny doporučil přesunout asi 1,9 mld. – kromě miliardy na sport navrhl přidat několik set milionů např. na obnovu kulturních památek, pořádání festivalů a provoz profesionálních divadel, orchestrů a knihoven. Koaliční rada nicméně s většinou návrhů nesouhlasí. Dohodla se, že takové návrhy nepodpoří. Závěrečné schvalování rozpočtu by se mohlo konat 10. prosince. O týden dřív budou poslanci ve druhém čtení podávat pozměňovací návrhy. Co by se muselo stát, aby vládní předlohu podpořili komunističtí poslanci?

»Je to velmi nepravděpodobné, naše kritika směřuje už k jeho základům, není to první rozpočet avizované velké změny či nového kurzu nové vlády. Je to rozpočet setrvační, udržovací, který v podstatě žije jen z toho, že zažíváme určité hospodářské oživení, které nemá ‚na triku‘ nová vláda. Pokud jde o pozměňovací návrhy, je silný tlak ministerstva financí a vlády pozměňovací návrhy omezit, dokonce i vůči změnám, které už schválil rozpočtový výbor. To je další argument, proč je velmi nepravděpodobné, že bychom vládu podpořili,« reagoval pro náš list místopředseda ÚV KSČM, člen rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš. Podpořit vládu v jejím rozpočtovém plánování nemíní ani další opoziční strany. Koalice má však sama dost hlasů, aby protlačila, to, co vláda chce. Jsou však věci, které podpořili v rozpočtovém výboru vládní poslanci, třeba další peníze do sportu, což koaliční vrchnost odmítá. Z toho je zřejmé, že poslanci a jejich stranické špičky spolu příliš nekomunikují. Za pár dní uvidíme.

Prezident: Nenažranost nepodpořím

Veřejností velmi sledovanou bude novela o platech ústavních činitelů. Vláda navrhla zvýšení o 1 %, beze změny na čtyři roky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) posléze mluvil o 3,5 %. Rozpočtový i sociální výbor na základě dohody poslaneckých klubů navrhly návrat k výpočtu platů podle průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře tak, že příští rok by zvýšení činilo přes 14 %. S tím nesouhlasí odbory, ani premiér.

Pokud by parlamentem prošlo zvýšení platu činitelů o 14,14 %, prezident by novelu vetoval bez ohledu na to, zda jej sněmovna přehlasuje. V pondělí to Zeman řekl při zahájení návštěvy jižní Moravy.

Čtrnáctiprocentní zvýšení označil Zeman za nenažranost. Podle něj by se platy zákonodárců měly zvýšit o 3,5 % jako u pracovníků veřejného sektoru. »Poslanci, kteří vystupovali ve volební kampani, nikdy v programu neměli takové platové úpravy. Každý z nich by měl dýchat se svým národem,« dodal Zeman. Zatím není jasné, jaké zvýšení platů koalice navrhne. Nejčastěji se mluví o 3,5 až 5 %, ve hře je ovšem i 10procentní (a vyšší) zvýšení.

Jak na debatu o platech poslanců pohlíží Jiří Dolejš? Čtěte více v úterních tištěných Haló novinách.