Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rušení finančních úřadů naráží na odpor

21. 8. 2015
FOTO - archiv

 

 

 

O záměru dnes jednal sněmovní podvýbor pro financování územních samospráv, kde rušení pracovišť kritizovali i někteří poslanci z jiných stran. Nelíbí se ani senátorům. Rozpočtový výbor by měl podle doporučení podvýboru vyzvat ministra financí i ředitele Generálního finančního ředitelství, aby od rušení pracovišť ustoupili a nejprve předložili výboru k projednání koncepci finanční správy.

Místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný (ANO) členy podvýboru informoval, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) pozval starosty 3. září na ministerstvo financí, kde s nimi chce o rušení úřadů jednat.

»Pokus ministra financí Andreje Babiše zrušit finanční úřady v menších obcích vnímám jako velmi špatný vtip, který může vést k destabilizaci a k těžkopádnému fungování státní správy. Pokud dojde ke zrušení pracovišť finančních úřadů, můžeme se brzy dočkat i rušení dalších úřadů, například stavebních atd.,« sdělil již dříve Haló novinám poslanec Jan Klán (KSČM).

Kroky finanční správy jsou nekoncepční a nezapadají do širšího záměru, jak by měla vypadat veřejná správa, uvedl na jednání podvýboru místopředseda vládních lidovců Jan Bartošek. Podle místopředsedy podvýboru Petra Kořenka (ČSSD) se chod finanční správy rušením poboček nezlepší.

»Budeme zajišťovat službu v obdobích, kdy občan tu službu potřebuje,« odmítl výtky ředitel generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Správa podle něho zajistí, že na místech rušených úřadů bude zřízena služba v obdobích, kdy tam chodí občané. Jde o leden, kdy se podávají přiznání k dani z nemovitých věcí, a březen, kdy se podává přiznání k dani z příjmů.

Janeček před členy podvýboru argumentoval i tím, že zrušení poboček by jen v příštím roce znamenalo jednorázovou úsporu 97,3 milionu korun. Zopakoval, že stát nepropustí žádného úředníka ze zrušených poboček. Nejmenší územní pracoviště podle něho nejsou efektivní a hospodárná.

Senátní výbor pro veřejnou správu už minulý týden rušení označil za chybný a nedůvěryhodný záměr. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce rušení úřadů projednat na koaliční radě. Ministr financí Babiš na minulé schůzi Senátu tento krok hájil s tím, že občanů se nedotkne.