Jdi na obsah Jdi na menu
 


S komunálními volbami v Brně je to jako na houpačce, už zase platí

19. 2. 2015
Ústavní soud ČR FOTO - wikipedia

 

 

Výsledky komunálních voleb v městské části Brno-sever znovu platí. Krajský soud v Brně podle ústavních soudců chyboval, když kvůli údajnému kupčení s hlasy Romů rozhodl o neplatnosti hlasování.

Ústavní soud (ÚS) tak vyhověl stížnostem starosty Rostislava Hakla (ČSSD), městské části a její rady. Krajský soud tak nejspíš bude o volbách rozhodovat znovu, tentokrát ovšem v limitech nálezu Ústavního soudu.

Krajský soud volby loni zrušil na návrh lidoveckého zastupitele Petra Hladíka. Někteří Romové podle Hladíka volili starostu Hakla za bezplatný vstup na povolební zábavu s jídlem a pitím zdarma, což krajský soud považoval za vážný volební delikt.

Podle ústavní stížností se však krajský soud dostatečně nezabýval tím, zda není možné zjednat nápravu jinak, například přepočtem bezproblémových hlasů. Justice prý má zasahovat do volebního procesu jen při zvláště intenzivním narušení zákona. Politický boj se má odehrávat u volebních uren, a ne v soudních síních. Stížnosti také poukazovaly na to, že se neprokázala přímá korupce ani to, že by někdo Romy ovlivňoval v den voleb nebo ve volebních místnostech. Pokud dostali doporučení, koho volit, není to podle stížností nic neobvyklého, stejně jako různé veselice organizované při kampaních.

V městské části Brno-sever volby vyhrálo Sdružení občanů Lesné s devíti mandáty mezi 35 zastupiteli, druhé ANO získalo mandátů šest, stejně jako třetí ČSSD. Čtyři mandáty mají lidovci a po dvou TOP 09, Strana zelených, KSČM, A co Brno? a ODS. V Brně-severu žije přes 47 000 lidí, zahrnuje například sídliště Lesná, rezidenční čtvrť Černá Pole i dělnické Husovice.

V návaznosti na rozhodnutí krajského soudu vyhlásil ministr vnitra nové hlasování na 14. března. ÚS však už dříve přípravu zastavil, aby předešel nejistotě a zbytečným výdajům, nyní ministrovo rozhodnutí definitivně zrušil. Městskou část stále řídí rada a starosta z minulého období, má rozpočtové provizorium. Noví zastupitelé zatím neměli ustavující schůzi.