Jdi na obsah Jdi na menu
 


S volbami se konají i místní referenda

FOTO - ceskatelevize.cz

 

 

Řada místních referend v ČR probíhá společně s komunálními volbami. Jejich nejčastějším tématem je zákaz hazardu na území obce.

 

Občané Prahy 8 odpovídají na otázku, zda má tato městská část učinit veškeré kroky vedoucí k zákazu provozování loterií a sázkových her na celém svém území. V Praze 3 zase lidé rozhodují o využití lokality Parukářka. Mají stanovit hranice pro výstavbu domů a bytů. Voliči v Praze 10 odpovídají na otázky ohledně oprav komunikací, privatizace bytů, kamerového systému a výstavby dvou parkovacích domů. V Praze-Klánovicích občané odpovídají na otázku: Souhlasíte s připojením klánovických komunikací na nově vznikající urbanistické celky na katastrálním území Horních Počernic sousedících s Klánovicemi?

V Jenišově na Karlovarsku by zase mělo padnout rozhodnutí o těžbě kaolínu v katastrálním území obce. V Jihomoravském kraji se koná hned pět lidových hlasování. Třeba v Blansku odpovídají občané na otázku: Souhlasíte s tím, aby město Blansko provedlo na své náklady odstranění stavby hotelu Dukla na náměstí Republiky v Blansku a následně vhodnou formou zajistilo revitalizaci takto vzniklého prostranství?

V Bystřici nad Pernštejnem (Kraj Vysočina) lidé rozhodují o výrobě jaderného paliva. Firma UJP Invest chce v bystřické průmyslové zóně postavit závod na zpracování ochuzeného uranu a výrobu jaderného paliva pro elektrárny. Slibuje 256 nových pracovních míst. Na stranu odpůrců se stavějí i majitelé velkých firem, kteří se obávají znehodnocení svých investic.

Referendum je platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 % voličů. Rozhodnutí je pro zastupitelstvo závazné, když pro ně hlasovala nadpoloviční většina zúčastněných voličů, která musí tvořit nejméně 25 % oprávněných voličů žijících v dané obci. Konkrétní příklad: V obci je 1000 oprávněných voličů. Aby bylo referendum platné a závazné, muselo by jich přijít hlasovat minimálně 350, a z těch by se alespoň 250 muselo rozhodnout pro vítěznou variantu.