Jdi na obsah Jdi na menu
 


Samková ze hry

13. 5. 2014

Klára Samková. ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv ceskatelevize.cz
 

Advokátka Klára Samková nepovede hnutí Úsvit do eurovoleb. Do čela kandidátky by se měl postavit Roman Škrabánek, který je volební dvojkou. Samková měla oklamat banku a skrytě tak oddlužit jednu z firem.

»Informace, které jsme o kauze získali, jsou natolik závažné, že jsme museli přistoupit k tomuto kroku. Rádi bychom dali Kláře Samkové prostor důstojně odstoupit. Pokud ho nevyužije, budeme muset v pondělí přistoupit k jejímu vyškrtnutí z kandidátky,« uvedl šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura s tím, že vedení hnutí Samkovou vyzvalo, aby do pondělka sama odstoupila.

»Stažení Kláry Samkové z kandidátní listiny hnutí Úsvit považuji jen za logický důsledek nevyjasněnosti programu řady politických stran a hnutí, které sice předložily kandidátku do Evropského parlamentu, ale ve skutečnosti nenabízejí žádný program, jak hájit české národní zájmy v mezinárodních organizacích, včetně EU. KSČM má nejen program, ale i schopné a připravené lidi, kteří jsou český národní zájem odhodláni v Evropě prosadit,« řekl k tomu předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Okamura řekl, že se kandidujících předem ptal a hnutí od nich zjišťovalo, zda nemohou mít »nějakého kostlivce ve skříni«. »Nebyli jsme o tom (kauza) informováni. Osobně si myslím, že předsednictvo tuto informaci mít mělo. Při rozhodování o lídrovi by to pomohlo - ne, že by to bylo jinak,« uvedl Okamura. Spoléhal prý na to, že dostane od všech pravdivé informace.

Pokud vás dále zajímá, co o obvinění soudí sama Klára Samková, čtěte pondělní tištěné Haló noviny.