Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šanci zachovat se jako chlap premiér nevyužil

Premiér Bohuslav Sobotka u řečnického pultu. FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Privatizace OKD se dostala na program i čtvrtečního jednání sněmovny, kdy se projednávala odpověď premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na písemnou interpelaci Miroslava Grebeníčka (KSČM).

Ten předsedu vlády obvinil ze zbabělého zapírání v kauze privatizace OKD. Reagoval tak na Sobotkovu obhajobu, že jako ministr financí v době dokončení privatizace OKD nepochybil. »Premiér Sobotka má tedy znovu šanci zachovat se jako chlap a přiznat, co až dosud z nějakého důvodu zarytě popírá. Má možnost chlapsky přiznat to, co i v odpovědi na mou písemnou interpelaci zbaběle zamlčuje a zapírá, tedy to, že privatizace OKD a bytového fondu uvedeného podniku byla nedovolenou veřejnou podporou a mnohamiliardovým darem partě Karbon Invest a svéráznému podnikateli Zdeňku Bakalovi,« prohlásil Grebeníček. Vadí mu, že Sobotka se nepřihlásil k osobní odpovědnosti za to, co postihlo a co dodnes postihuje moravskoslezský region a početnou řadu jeho obyvatel. »Žádné osobní selhání v klíčových funkcích, které při rozhodování o této podivné privatizaci zaujímal, si vůbec ani v nejmenším nepřipouští,« prohlásil Grebeníček.

Sobotka v odpovědi mimo jiné uvedl, že jako ministr financí v roce 2004 při dokončení privatizace státního podílu v OKD odpovídal za dodržení příslušných zákonných pravidel »a ta porušena nebyla«.

Podle Grebeníčka stát přišel privatizací o desítky miliard korun. Do privatizace nebyly podle něj zahrnuty některé nemovitosti OKD a podhodnocena cena 44 tisíc bytů, jejichž nájemníci byli podle něj podvedeni. »Stát přišel o desítky miliard, kupující získal majetek téměř zadarmo a početná řada nájemníků hornických bytů byla doslova a do písmene podvedena,« uvedl Grebeníček.

Případ začne projednávat soud. Podle obžaloby při privatizaci vznikla státu škoda přes 5,7 miliardy korun. Důvodem měla být podhodnocená cena státního podílu v OKD, stanovená znalcem Rudolfem Douchou na dvě miliardy korun. »A já teď jenom přemýšlím, jestli zůstane u toho výčtu obžalovaných, nebo se tento výčet ještě rozšíří třeba i o Bohuslava Sobotku. I to se může stát. Anebo tam bude jako svědek. Nechám se překvapit,« uvedl Grebeníček.

Premiéra se zastal místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. »Chtít vinit ministra financí za to, že někde v hlubinách jeho úřadu někdo manipuloval znaleckým posudkem, to už je velmi odvážná konstrukce a podle mě naprosto nesmyslná,« uvedl.