Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šikanuje ministerstvo financí nemocnice?

30. 9. 2014

Thomayerova nemocnice v Praze. ILUSTRAČNÍ FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ
 

Ředitelé dvou desítek nemocnic ostře kritizují audity, které u nich provedlo ministerstvo financí. Kontroly, při nichž padly sankce v desítkách milionů korun, byly podle nich netransparentní a nestandardní. Šéf resortu ředitele podpořil, ministerstvo financí kritiku odmítá.

Audity se konaly letos v červnu a červenci. Týkají se čerpání peněz z EU z let 2008 až 2013, a to na nákup přístrojů a vybavení onkologických a traumatologických center. Vedení dotčených nemocnic tvrdí, že audity ze strany ministerstva financí byly nadbytečné, protože jejich postup byl opakovaně kontrolován. Žádná pochybení kontroly prý neodhalily. Nyní hrozí, že by zařízení musela část výdajů hradit ze svého, ne z evropských peněz. »Pokud by nemocnice sankce platily, určitá stabilizace zdravotnictví by byla významně narušena. Rezervy nemocnice nemají,« řekl novinářům po jednání se šéfy zdravotnických zařízení místopředseda Asociace krajů Jiří Běhounek.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) je informacemi, které zazněly na tiskové konferenci asociace, šokován. »Měl jsem několik izolovaných signálů, že v auditech není něco v pořádku, ale to, o jak masivní a systémovou záležitost jde, je pro mě první informace, a byl jsem po zhlédnutí těchto informací šokován,« uvedl v České televizi. Němeček zadal svému odboru evropských fondů, aby situaci prověřil. O výsledcích chce informovat premiéra.

»Jestliže ředitelé nemocnic i sám ministr mají pochybnosti, je třeba celou záležitost řádně prošetřit. Pokud se prokážou závažné chyby, je nutné vést dotyčné k odpovědnosti, ale nelze finančně poškozovat nemocnice, to znamená pacienty a zároveň dobré jméno České republiky v Evropské unii,« reagovala pro náš list stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soňa Marková.

Účelovost kontroly

Ministerstvo financí s kritikou ředitelů nesouhlasí. Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht vnímá jejich postoj jako nepřípustné ovlivňování auditů. Ty podle něj postupovaly naprosto standardním způsobem. »Je to postup aplikovaný deset let. Skupina auditorů nejdříve podrobně studovala dokumentaci, až pak prováděla šetření na místě. Není tak pravda, že audit trval dva nebo tři dny,« zdůraznil.

Co o auditu soudí ředitel královéhradecké nemocnice Roman Prymula, jeho kolega - šéf Fakultní nemocnice v Motole - Miloslav Ludvík, či ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev? Čtěte v úterních tištěných Haló novinách.