Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školství je nutno stabilizovat

1. 9. 2015
ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

 

»Je dobře, že dojde ke zvýšení platu učitelů o tři procenta, ale uvědomme si, že se jedná o naprosté minimum toho, co si učitelé skutečně zaslouží,« uvedla v debatě Hubáčková a zdůraznila, že je to pro učitele stále málo! Ministryně souhlasila. Uvedla také, že pokroku ve školství lze dosáhnout pouze přistoupením ke změnám ve financování tohoto resortu. »Tomu se ministerstvo financí donedávna spíše vyhýbalo,« dodala Valachová s tím, že ministr financí Babiš již snad v této souvislosti »podlehl«. »Nicméně o výdajích rozhoduje vláda, čili doufám, že podlehne především předseda vlády a jednotliví ministři,« upřesnila ministryně a slíbila, že ministerstvo »bude mít tah na branku«.

Reforma financování

Směřováním peněz na učitele, nikoliv na počty žáků, by se podle Valachové srovnaly rozdíly mezi malými a velkými školami. »Pokládala bych za velkou nespravedlnost a velkou chybu, kdyby nám umíraly malé základní školy v obcích,« zdůraznila Valachová.

Příslušnou novelu chce ministryně předložit v paragrafovém znění do konce letošního roku. Na jejím základě by ministerstvo posílalo školám peníze na tarify na počet učitelů a určilo by další normativy nárokových a nenárokových složek. »To znamená, jaké tam jsou potřeby dětí nadaných, dětí sociálně znevýhodněných, dětí z těžších majetkových poměrů, zdravotně postižených,« vyjmenovala Valachová. Zohledňoval by se třeba také počet odučených hodin.

Ministryně zdůraznila, že reforma financování musí být pro školy pomocí, nikoli další byrokracií. Součástí zákona proto bude podrobný popis dopadů na samotné školy, na učitele i na státní rozpočet.

Hubáčková připomněla i nutnost stabilizovat školství. To se dlouhodobě nedaří. »Vždyť životnost jednoho ministra školství je zhruba 1,6 roků v úřadě. Proto doufám, že úřad paní ministryni vydrží trošku déle,« uvedla Hubáčková s tím, že bez samotné stabilizace nepůjde posunout resort školství směrem vpřed.

Konec učitelů na »pracáku«?

Hovořilo se i o inkluzívním vzdělávání. V této souvislosti Hubáčková připomněla, že na samotnou inkluzi má KSČM poněkud jiný náhled, než Valachová. Ta mimo jiné uvedla, že na inkluzívní vzdělávání bude potřeba miliarda navíc. »Bezpochyby budu o rozpočtu na rok 2017 vyjednávat velmi tvrdě a může dojít i ke střetům s ministrem financí,« zdůraznila Valachová. »Věřím tomu, že vláda jistě peníze najde. Musíme si ale také říci, co inkluze chce, kam míří a jak si ji paní ministryně představuje jako celek,« vysvětlila Hubáčková.

Závěr debaty patřil nešvaru na mnoha školách, jejíž učitelé jsou nuceni, kvůli smlouvám na dobu určitou, přihlašovat se přes prázdniny na úřady práce. Podle Moravce se jedná zhruba o 3500 kantorů.

»Domnívám se, že učitelů nahlášených přes prázdniny na pracovní úřady je ještě více, než se uvádí. Někteří z nich se totiž na pracovní úřady přes léto nepřihlásili,« uvedla Hubáčková s tím, že je to pro samotné učitele velmi nedůstojné. »Proto vítám novelu zákona, která se nyní projednává a která tomuto zamezí. A doufám v její brzké schválení,« uvedla Hubáčková. Valachová v této souvislosti poděkovala levicové opozici za podporu.