Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovenské volby vyhrál Ficův Smer, nemá ale většinu

Robert Fico to při sestavování nové vlády nebude mít jednoduché. FOTO - archiv
 

Slovenské volby vyhrál Ficův Smer, nemá ale většinu

Parlamentní volby na Slovensku vyhrála dosavadní vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica s 28,5 procenta hlasů, což ale znamená výrazné oslabení oproti minulým volbám i oproti předvolebním průzkumům. Vyplývá to z výsledků sobotního hlasování, které zveřejnil Statistický úřad SR.

Směr ve volbách přišel o dosavadní většinu 83 ze 150 poslanců, umožňující jednobarevnou vládu. V nové sněmovně má mít podle předběžných přepočtů třetinu ze 150 křesel. Fico nicméně oznámil, že se pokusí sestavit novou vládu, jakkoli to nebude snadné a zřejmě potrvá delší čas, než bylo dosud zvykem.

V novém parlamentu bude podle výsledků, které ještě nejsou potvrzené, zastoupeno osm stran. Těsně pod pětiprocentním volebním ziskem se zřejmě ocitly dvě strany z dosavadní rozdrobené pravicové opozice: Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), které se tak poprvé v polistopadové historii ocitlo mimo parlament, a neparlamentní Strana maďarské komunity (SMK).

Na druhé příčce se umístila liberální strana Svoboda a solidarita (SaS) s 11,5 procenta a 20 mandáty, následovaná pravicovým uskupením Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti - NOVA s 10,9 procenta hlasů, což by mohlo podle serveru Pravda.sk znamenat 19 mandátů.

Následuje Slovenská národní strana s necelými devíti procenty a 15 křesly, krajně pravicové uskupení Mariana Kotleby Lidová strana Naše Slovensko (8,1 procenta a 14 mandátů), hnutí Jsme rodina Borise Kollára (6,6 procenta, 11 křesel), Most-Híd (6,5 procenta a 11 poslanců), a Síť (5,5 procenta a deset křesel).

Průběžné výsledky zahrnují asi 2,2 milionu hlasů v okrscích s přibližně 3,7 milionu oprávněných voličů; účast zůstala těsně pod 60 procenty. Celkem je oprávněných voličů na Slovensku okolo 4,4 milionu.

Největší překvapením voleb je úspěch pravicového radikála Mariana Kotleby, který byl v roce 2013 v přímých volbách zvolen předsedou Banskobystrického kraje. Jeho uskupení mnozí politici, i šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák, označují za neonacistické. Úspěch přičítají protestním hlasům, podobně jako v případě hnutí Jsme rodina Borise Kollára.

»Kotleba má 150 000 preferenčních hlasů. Víc než celá naše strana,« znělo nad ránem v baru u volebního štábu Sítě, jejíž vůdce Radoslav Procházka se netajil premiérskými ambicemi, než začal hovořit o pokoře a vděčnosti voličům za každý hlas.

(čtk)